Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Basilika

  Version från och med 22:26, 23 Feb 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

   

  Basilika (Ocimum basilicum) är en flerårig art i familjen kransblommiga växter. Den används som kryddväxt och odlas vanligen som ettårig. Basilika  kräver värme sol och ljus. Här i Sverige förodlar vi Basilika i Mars- April. För den som har tillgång till extraljus och ett varmt rum går Basilika att odla fram året runt. När frostnätterna är över planteras Basilikan ut i ett skyddat läge , men den bästa odlingsförutsättningen får man i ett växthus. Under sommaren kräver Basilika mycket näring och vatten. Som näring går gräsklipp bra att använda eller nässelvatten. En slokande Basilika som ser halvdöd ut går bra att vattna liv i igen. Detta sätter dock ner växtens växtkraft. Innan frostnätterna kommer på höstkkanten kan Basilikan tas in för fortsatt skörd långt in på hösten.

   

   

  Sådd och omplantering

   

  Så Basilika i mindre krukor eller som bresådd i större kärl.  Jag tycker att bresådd funkar bra och vid omplantering så sätter man en eller ett par plantor i varje ny kruka. Använd en lätt jord gärna utblandad med tex. perlit. Perlit är en tilläggsprodukt som väger lite och suger upp vatten mycket bra, men som också är relativt dyr. Annars fungerar det med lite tillsatt sågspån eller sand. Täck fröna med ytterst lite jord och spraya sedan såytan. Förodlingen mår bra av ett drivhus men det går också bra utan.

  Basilikafrön är ljuskrävande och kan placeras i ett ljust fönsterparti men det allra bästa är en placering under lysrör. Låt aldrig jorden torka ut , men vattna ej heller för mycket. Är jorden fortfarande blöt efter ett dygn har du vattnat för mycket.När plantan får sitt första riktiga bladpar är det dags för omplantering.

   

  Även vid omplanteringen krävs lätt jord. För en tidigt kraftig växt ta tre fyra småplantor i varje ny kruka, för att få fler plantor ta en eller två i varje kruka, funkar riktigt bra. Se bara till att få med jordklumpen runt rötterna.När två veckor gått behövs gödselvatten då näringen börjar ta slut. När rötterna kommer ut ur botten på krukan krävs ytterligare en omplantering och då kan man plantera direkt i den kruka man tänkt sig som sommarkruka. Även de som skall planteras ut i växthus eller friland kan komma ut nu, men tänk på skydd mot frostnätter. En viss avhärdning från förodlingen till växtplats är inte fel, Men det fungerar att plantera ut dem direkt om vädret är bra. Den ultimata nattemperaturen för Basilika är 15 grader men lite svalare är inga bekymmer. 

   

  Skötsel

   

  Basilika är relativt lättskött. Att tänka på är att vattna regelbundet , men det får inte vara för blött.  Tänk på gödslingen och se till att inte Basilikan börjar att blomma, då den har en kraftig fortplanteringsdrift. För att förhindra detta ska man toppa hela plantan innan blomningen har börjat. En varm sommar behövs detta göras vid ett flertal tillfällen.                                                                                                                                                                                                        

  Basilika kan få löss varma somrar. Spruta hela plantan med vatten med ett par dagars mellanrum. Om du har nyckelpigor i din rabatt tex, så placera dessa på Basilikaplantan. De älskar löss och man kan även göra det i förebyggande syfte.  Det finns en liten insekt som heter sorgmygga vars larver kan äta upp Basilikaplantan. Detta kan motverkas genom att låta plantan torka ut mellan vattningarna och ej vara för fuktig. Gråmögel kan uppstå framåt hösten och ska omgående klippas bort och detta rejält så kan plantan klara sig.

  Skörda din Basilika regelbundet och som det skrevs tidigare, är det en fördel om man har flera plantor igång samtidigt. Får man mycket Basilika kan man frysa in på två sätt. Antingen fryser man in Basilikan precis som den är i burkar. Annars kan man köra Basilikan i mixer med eller utan lite olja för att få en Basilikagröt som är perfekt för pesto. Torkning kan också användas. Använd en torkmaskin, häng knippen i taket eller bygg en ram med nät där Basilikan torkar fort.

   

  Basilika Genovese : Detta är den Basilika som vi köper i butik. Men det har kommit ett tillägg. För att denna Basilikasort ska få kallas Genovese ska den komma från staden Ligurien som ligger i Italien. Detta är alltså ett märkesskydd , så vår butiksBasilika ska kallas storbladig Basilika eller enbart Basilika. Det finns en rad olika sorters Basilika med olika smakinriktning.  Välj de som verkar intressanta och kom ihåg att sätt flera plantor, så kan man alternera plantorna och vissa får vila.    

       

  Ta eget frö

   

   

   

  Författare:

   

  Från Fobo:

   

  <style type="text/css"></style>

  Ocimum basilicum

  Wilhelm Raattamaa

  01 Allmänt

  Växten tillhör familjen Lobiatae/Lamiaceae.

  Basilikans ursprung ligger i de tropiska områdena av Asien, troligen Indien. För ungefär 1000 år sedan kom den till Europa och har sedan dess odlats i länderna kring Medelhavet, numera odlas den i alla jordens tempererade områden.

  Antikens greker trodde att den befrämjade skorpioner och maskar, och att den skulle försämra synen hos människan. I Persien och Egypten däremot stod den högt i anseende, och prydde ofta ansedda personers gravar. Ännu för ett par hundra år sedan ansågs basilika vara ett verksamt afrodisiakum (kärleksbefrämjande medel) i Italien.

  Basilika är ettårig och blir 30-50 centimeter hög. De späda bladen är 2-5 centimeter långa. Växten bildar på högsommaren 5 centimeter långa blomställningar med små vita eller blekt purpurfärgade blommor. Det är huvudsakligen bladen som doftar. En lätt beröring räcker för att den intensiva basilikadoften skall kännas i luften och i handen.

  02 Klimatzon

  Basilika är beroende av odlingsmetod för att placeras i klimatzoner. Den är mycket frostkänslig och vid frilandsodling görs utplanteringen när frostrisken är över. En varm och solig plats krävs. Basilika kan också odlas inomhus i kruka.

  03 Jordmån

  Basilika odlas bäst i lätt jord. Groningstid 5-7 dagar.

  04 Sådd/plantering

  Så inomhus i mitten av maj i fuktig jord och i god rumsvärme, ungefär +22-25°C. Sådjupet bör vara grunt, och fröna är ljusgroende. Skola plantorna i små krukor när de blivit 3 centimeter höga. Utplanteringen görs i mitten av juni när frostrisken är över. Lämpligt plantavstånd är 25 centimeter. Avhärda försiktigt. Förutom vanlig basilika och krukbasilika finns sallatsbasilika med mild smak, anisbasilika med anissmak, kanelbasilika med kanelsmak, citronbasilika med citronsmak, vidare småbladig basilika, röd basilika, thaibasilika och helig basilika (Ocimum sanctum).

  05 Skötsel/gödsling

  Basilika är mycket känslig, inte bara för frost utan också för kyligt väder. Välj därför en varm och skyddad plats. Ju varmare och soligare växtplats, desto starkare arom. jorden ska vara väldränerad och humusrik. Under torrperioder måste växten vattnas, annars vissnar de tunna örtaktiga bladen lätt.

  06 Skörd och användning

  Basilikabladen används som krydda i olika rätter. För att den lättflyktiga aromen inte ska försvinna, tillsätts bladen i slutet av matlagningen.

  Basilika passar till kokta eller stekta kötträtter, till fisk- och grönsaksrätter, pizza, minestrone och i sallader.

  Eftersom de eteriska ämnena i växten försvinner efter en kort tid efter plockningen, är det bäst att använda så nyplockade blad som möjligt. Om bladen skall förvaras längre tid är det bäst att djupfrysa dem. De hackas och förpackas i portionsdoser. Bladhacket mörknar visserligen, men smaken och doften finns kvar. Plocka basilikablad för infrysning en solig förmiddag, när nattens fukt har dunstat av; då är doften mest intensiv.

  Basilika kan inte bara användas som krydda. Den är också en dekorativ krukväxt. Både i trädgården inomhus kan de brokbladiga sorterna bli mycket dekorativa. Sorten Rubin har stora och vackra purpurfärgade blad.

  De blanka ljusgröna bladen skördas efter hand och används helst färska.

  De blommande stjälkarna har medicinsk användning. De innehåller en eterisk olja, som ger basilika magstärkande, gasdrivande, hostbefordrande, kramplösande, milt lugnande och mjölkdrivande verkan. En infusion används ibland vid kronisk magkatarr, magsmärtor, väderspänning, förstoppning, andningsbesvär (hosta och kikhosta) och urinvägsinfektioner. Basilika är ett bra förebyggande medel mot åksjuka. Utvältes användes den för stärkande bad, i kompresser för svårläkta sår och i gurgelvatten.

  07 Övrigt

  Krukodlad basilika måste gödslas varje månad. Använd vanlig krukväxtnäring (helst Krav-godkänd), som späds ut till hälften av den rekommenderade koncentrationen.

  Basilika som växt ute kan på hösten beskäras och planteras in i kruka. På en varm och ljus plats grönskar den snart på nytt.

  Källor:

  Lyckas med trädgården

  Tidens stora bok om läkeväxter

  Bonniers stora bok om trädgård

  Frökatalog från Lindbloms frö

  Den nedanstående texten/funktionen kan användas om man lagt in en färdig text som redan publicerats någonstans. Den hänvisar nu till den första versionen, men om du ändrat några gånger innan du fick det att se snyggt ut så byt ut 1:an mot en senare siffra.

  Denna sida bygger delvis på en artikel som skrevs först av Wilhelm Raattamaa och publicerades i FOBO:s handbok. Du kan läsa originalversionen här.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support