Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

No grid wiki

  Innehållet är kopierat mer eller mindre rakt av från min gamla samling så det kan bli lite osammanhängande nu när jag flyttar det och innan jag hunnit strukturera om och fixa till texten.

   

  Jag vill försöka gradera hur självständig man kan vara:

  • Själv - Sådant man rimligen kan klara helt själv. Exempel ved.
  • Sällan - Saker man sällan behöver skaffa eller där bara enstaka reservdelar krävs. Exempel redskap och vattenanläggning.
  • Ofta - Kräver kontinuerligt tillskott av - eller större mängder köpta - tillbehör eller delar. Exempel batterier och bränslen.
  • Beroende - Sådant som är orimligt att ordna själv. Exempel internet och sjukvård.

  Syftet med graderingen är att inte hamna fel i min strävan. Det är lite meningslöst att lägga massor av energi på saker som ger liten utdelning - plocka de lätta frukterna först.

   

  "No grid" - när du blir illa tvungen...

   

  Betydelsen av "off grid" är oklar: För somliga innebär off grid bara att leva bortkopplad från det allmänna elnätet, anda pratar om fullständig självförsörjning. För mig handlar "off grid" om förmåga att klara sig själv.


  Jag vill försöka samla information om hur några familjer ska kunna leva på egen hand under flera år. Det inte möjligt att leva helt oberoende av samhället men varje steg mot minskat beroende tas i rätt riktning. Förhoppningsvis gäller paretoprincipen även här så att 20% ansträngning ger 80% av oberoendet...


  Jag vill leva ett någorlunda bekvämt liv och samtidigt försöka avstå skräp som tär på jorden och tar upp min tid i onödan. Med det menar jag att jag vill ha en varm och torr bostad, kunna hålla rent, sköta min hygien, äta näringsriktig mat och umgås med människor jag uppskattar. Jag är alltså inte intresserad av att leva stenåldersliv, avstå modern medicin eller ens avstå alla moderniteter - hur klarar man sig t.ex. utan tvättmaskin... Sajten är ett försök att samla beslutsunderlag om vad som är en rimlig nivå för mig.

  Jag måste inse att jag är beroende av omvärlden, att det är få saker jag klarar helt själv, att om man vill vara helt oberoende måste man leva väldigt primitivt, obekvämt och osäkert. Har man inte klart för sig vilka saker och arbeten man kan och inte kan klara själv samt vilka som ligger däremellan riskerar man kämpa en hopplös kamp.

  Min tanke är att samla information från nätet, böcker m.m. i en wiki och jag hoppas andra kan ha glädje av den och även fylla på med tips och råd.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support