Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

User:Leo Hallander

  Innehållsförteckning
  Laddar...

  Översättning från http://theophanes.hubpages.com/hub/T...can-Pygmy-Goat

  Den Afrikanska dvärggeten                        
  skriven av  Theophanes


  Är en getras som först skapades i USA efter att  dvärggetter importerads från Afrika på 1930 talet. Men det misstänks att illegal import förekom ännu tidigare.

  Ytterligare importhandel fortsatte ända tills 60 talet.
  Dessa ursprungsgetter var inte speciellt framavlade av människor för att bli mindre utan var istället resultatet av evolutionär utveckling. De små getterna hade en fördel framför de större getterna när det var ont om mat, på grund av detta fick de ett högre födelsetal och skapade sin egen nisch i tillvaron.
  I USA var de ursprungligen använda som föda till andra djurarter på Zoo.

  När de väl kom in i landet upptäcktes det att de bestod av två helt skilda typer av get.
  Dels de som var dvärgar, men helt anatomiskt lika stora mjölkgetter och dels de som var födda med Akondroplasi. Dessa var mindre med normal rygg men med onormalt korta ben och oproportionerligt stora huvuden.

  De normala miniatyrgetterna skildes ut från de med Akondroplasi  och bildade grunden för
  Nigeriansk dvärgget  http://theophanes.hubpages.com/hub/N...an-Dwarf-Goats

  De med Akondroplasi korsavlades för att få fram grunden till den getras som i dag kallas Afrikansk dvärgget.

  Akondroplasi är en gen som påverkar många sorters däggdjur. Människor med det anses handikappade men det har medvetet avlats på detta tillstånd både hos hund och katt, exempelvis för att skapa Wels corgis, Taxar och munchkin katter (bland andra).

  Samma sak gjordes med getterna.  Akondroplasi är en dominant gen. Korsar du en get med Akondroplasi med en som inte är av 50%  ursprung kommer genen ändå att visa sig.

  Emellertid med mycket fixande och trixande har man kunnat ändra aveln till sin egen specialitet.

  Uppfödningen är klassificerad i en mjölkgrupp, som i bland kan producera upp till en half gallon per dag. Mjölken har högre fett och proteinhalt än en ko och är kända för att ge god ost, smör och soaps?

  På grund av sin storleken som gör att de är de lätta att hantera, har lätt för att föda och är produktiva är denna sort en bra nybörjar get.
  Honor kan föda redan vid ett års ålder utan komplikationer och kan ge upp till två killingar per år.  Förstföderskan får oftast en killing eller två, men äldre honor kan rutinmässigt ge tre till fyra killingar per kull. Extremt  produktiva honor mödrar har kunnat ge upp till sex killingar i en kull.

  (översatt av Leo Hallander)   

   

   

   

   

   

   

     Sidan ändrades senast den 00:34, 6 Dec 2013 av Leo Hallander
  Visningar: 591
  Ändringar: 2
  Taggar:
  • No tags
  (Redigera tagg)


  Alternativ.nu | Om handboken | Support