Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Egen barnmat

  Version från och med 07:56, 29 Mar 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Det är enkelt, billigt och roligt att göra egen barnmat, men den största vinsten är att du enklare kan kontollera vad ditt barn faktiskt får i sig.

   

  Enligt Livsmedelsverket bör man undvika att ge vissa livsmedel till barn under ett år, och mycket forskning tyder på att de har rätt. Här är listan:

   

  Gröna bladgrönsaker:

  Vänta med att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, tills barnet fyllt ett år. Öka sedan mängden efter hand. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

  Grön potatis:

  Grön eller skadad potatis innehåller solanin, ett ämne som kan ge magont, kräkningar och diarré. Både vuxna och barn bör därför undvika grön potatis. Det finns också lite solanin i oskadad potatis, mest strax under skalet. Skala därför potatis, även färskpotatis, innan den ges till barn under ett år.

  Honung:

  Ge inte honung till barn under ett år. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.

  Opastöriserad mjölk:

  Opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier, som ehec och campylobacter. Ehec är en ganska ”ny” bakterie som började spridas i Sverige på 90-talet, och som kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn.

  Salt:

  Var försiktig med salt till barn under ett år. Små barn kan nämligen inte reglera saltbalansen på rätt sätt. När du ger av familjens mat, ta undan lite till barnet innan du saltar. Undvik salta snacks och ge inte salta charkprodukter, till exempel korv och kassler, så ofta.

  Socker:

  Undvik sötade livsmedel så långt det går. Socker ger bara tomma kalorier – inga vitaminer och mineraler. Det finns mycket socker i till exempel smaksatt yoghurt och fil, kex och kakor, nyponsoppa och krämer, sylt och marmelad och förstås godis och glass.
  Söta drycker som saft, fruktdryck och läsk innehåller också mycket socker. Ge inte sådana drycker utan vänj i stället barnet vid att dricka vatten.

  Hela nötter och jordnötter:

  Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn nötter och jordnötter tills de var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så. Däremot finns det risk att barn sätter hela nötter och jordnötter i halsen, men små bitar går bra.

   

   

  Hygien.

  Det är alltid viktigt med god hygien vid matlagning, men när man lagar mat till små barn är det viktigare än vanligt. Det är också bra att tänka på att barns luktsinne och smaksinne är "oförstörda" jämfört med den vuxnes. Detta gör att diskmedelsdoft och rengöringsmedel kan förstöra matupplevelsen för det lilla barnet, trots att man som vuxen inte förnimmer någon doft eller smak annat än från maten. Använd därför hett vatten för rengöring i största möjliga mån, och oparfymerat diskmedel.

   

  Att börja smaka riktigt mat.

  På grund av barnets otränade  smaklökar är det bra att låta barnet prova en sak i taget. Koka en sorts rotfrukt, t.ex palsternacka, morot eller potatis i lite vatten, häll av nästan allt vatten, mosa och låt barnet prova när moset kallnat till kroppstemperatur. När barnet vant sig vid en smak kan man börja med nästa, eller smaksätta den invanda smaken med osaltat smör, kallpressad rapsolja eller en god örtkrydda. Bli inte förtvivlad om barnet spottar ut maten du lagat de första 50 gångerna, det är svårt att vänja sig vid fast föda och nya smaker. Så länge barnet ammas behöver man inte få panik över näringsbrist.

  Låt barnet uppleva, kladda, prova. Mat ska vara roligt, spännande och värt att utforska.

   

  Valet av råvaror.

  Välj råvaror med omsorg. Skölj och skala noga. Kontrollera att kött och fisk håller god kvalité. Välj gärna så giftfritt som möjligt, egenodlat och ekologiskt. Ägg är att komplett livsmedel med mycket bra näringsvärde. Servera dock aldrig råa ägg till barn. Var inte rädd för fett, men var noga med vilket fett du använder. Smör och kallpressade oljor är bra, härdat fett som exempelvis margarinprodukter och vanlig matolja är sämre.

   

   

  Länkar:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support