Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gallring

  Innehållsförteckning
  För att återgå, måste du jämföra versionen du önskar återgå till med den nuvarande versionen genom att välja båda från versionsarkivet.

  Kombinerad revisionsjämförelse

  Jämför version modifierad 20:49, 10 Okt 2018 av iAnna med version modifierad 20:52, 10 Okt 2018 av iAnna.

  ...

  Börja med att gå över ditt skifteskifta kors och tvärs så att du får en bra uppfattning om hur det ser ut. Markera, markera sedan ut körstråk för att kunna köra ut virketdu ska kunna köra ut ditt virke på ett enkelt och skonsamt vis. Du märker först ut en väg 10 mmeter från kanten runt hela ditt skifte. Det ska inte vara sidlut eller alltför branta backar, undvik surhål och tvära svängar. Sen markerar du vägar med 20 mmeters mellanrum som går parallellt över hela skiftet. Utkörningen ska alltid göras i nedförsbacke om möjligt. Ett längre avstånd mellan stickvägarna är att föredra då detta medför ett större uttag mellan vägarna. Vid 4 m vägar med 20 m mellanrum innebär det att ca 20 % av beståndets volym är avverkad efter att vägarna är huggna. Om du planerade att ta utur ca 30 % av volymen vid gallringen, så innebär det att du endast har 10 % att ta ut mellan vägarna vid första gallringen. Här får man alltså inte lockas av att ta för hårtatttaförhård mellan vägarna.
   

  ...

  Version från 20:49, 10 Okt 2018

  Denna revision modifierad av iAnna (Bannlys)

  ...

  Börja med att gå över ditt skifta kors och tvärs så du får en bra uppfattning hur det ser ut, markera sedan ut körstråk för att du ska kunna köra ut ditt virke på ett enkelt och skonsamt vis. Du märker först ut en väg 10 meter från kanten runt hela ditt skifte. Det ska inte vara sidlut eller alltför branta backar, undvik surhål och tvära svängar. Sen markerar du vägar med 20 meters mellanrum som går parallellt över hela skiftet. Utkörningen ska alltid göras i nedförsbacke om möjligt. Ett längre avstånd mellan stickvägarna är att föredra då detta medför ett större uttag mellan vägarna. Vid 4 m vägar med 20 m mellanrum innebär det att ca 20 % av beståndets volym är avverkad efter att vägarna är huggna. Om du planerade att ta ur ca 30 % av volymen vid gallringen så innebär det att du endast har 10 % att ta ut mellan vägarna vid första gallringen. Här får man alltså inte lockas att ta för hård mellan vägarna.
   

  ...

  Version från och med 20:52, 10 Okt 2018

  Denna revision modifierad av iAnna (Bannlys)

  ...

  Börja med att gå över ditt skifte kors och tvärs så att du får en bra uppfattning om hur det ser ut. Markera sedan ut körstråk för att kunna köra ut virket på ett enkelt och skonsamt vis. Du märker först ut en väg 10 m från kanten runt hela ditt skifte. Det ska inte vara sidlut eller alltför branta backar, undvik surhål och tvära svängar. Sen markerar du vägar med 20 m mellanrum som går parallellt över hela skiftet. Utkörningen ska alltid göras i nedförsbacke om möjligt. Ett längre avstånd mellan stickvägarna är att föredra då detta medför ett större uttag mellan vägarna. Vid 4 m vägar med 20 m mellanrum innebär det att ca 20 % av beståndets volym är avverkad efter att vägarna är huggna. Om du planerade att ta ut ca 30 % av volymen vid gallringen, så innebär det att du endast har 10 % att ta ut mellan vägarna vid första gallringen. Här får man alltså inte lockas av att ta för hårt mellan vägarna.
   

  ...


  Alternativ.nu | Om handboken | Support