Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gallring

  Innehållsförteckning
  till den äldre versionen eller återgå till versionsarkiv.

  Kombinerad revisionsjämförelse

  Jämför version modifierad 20:52, 10 Okt 2018 av iAnna med nuvarande version modifierad 20:56, 10 Okt 2018 av iAnna.

  ...

  Kvaliteten på gallringen blir oftast bättre med en beståndsgående maskin, eftersombeståndsgåendemaskiner då uttaget mellan vägarna blir så mycket större på det viset. Problemet är att de är små maskiner med låg produktion, så om man inte hugger själv utan ska leja bort huggningen blir den dyr. Vid en senare gallring är dessa maskiner för små och man måste då trots allt ta dit en större maskin och hugga upp stickvägar. Antalet träd som växer i beståndet ska vara de samma, så attså skillnaden i tillväxt mellan första och andra gallring är marginell. Skillnaden ligger i att de ökade antalet träd mellan vägarna inte riktigt kan kompensera för träden som försvinner i vägarna.

  Så vinsten med ”stickvägsfri” gallring är ökad virkeskvalitet samt en marginell tillväxtökningtillväxt ökning mellan första och andra gallring men till en avsevärt högre avverkningskostnad.

  Version från 20:52, 10 Okt 2018

  Denna revision modifierad av iAnna (Bannlys)

  ...

  Kvaliteten på gallringen blir oftast bättre med beståndsgående maskiner då uttaget mellan vägarna blir så mycket större. Problemet är att de är små maskiner med låg produktion så om man inte hugger själv utan ska leja bort huggningen blir den dyr. Vid en senare gallring är dessa maskiner för små och man måste då trots allt ta dit en större maskin och hugga upp stickvägar. Antalet träd som växer i beståndet ska vara de samma så skillnaden i tillväxt mellan första och andra gallring är marginell. Skillnaden ligger i att de ökade antalet träd mellan vägarna inte riktigt kan kompensera för träden som försvinner i vägarna.

  Så vinsten med ”stickvägsfri” gallring är ökad virkeskvalitet samt en marginell tillväxt ökning mellan första och andra gallring men till en avsevärt högre avverkningskostnad.

  Nuvarande version

  Denna revision modifierad av iAnna (Bannlys)

  ...

  Kvaliteten på gallringen blir oftast bättre med en beståndsgående maskin, eftersom uttaget mellan vägarna blir så mycket större på det viset. Problemet är att de är små maskiner med låg produktion, så om man inte hugger själv utan ska leja bort huggningen blir den dyr. Vid en senare gallring är dessa maskiner för små och man måste då trots allt ta dit en större maskin och hugga upp stickvägar. Antalet träd som växer i beståndet ska vara de samma, så att skillnaden i tillväxt mellan första och andra gallring är marginell. Skillnaden ligger i att de ökade antalet träd mellan vägarna inte riktigt kan kompensera för träden som försvinner i vägarna.

  Så vinsten med ”stickvägsfri” gallring är ökad virkeskvalitet samt en marginell tillväxtökning mellan första och andra gallring men till en avsevärt högre avverkningskostnad.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support