Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hjälp

  Version från och med 21:58, 7 Aug 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Den här sidan får vi fylla med info på svenska om hur användarna kan använda wikin. Så länge finns här några bra länkar som vi själva kan ha nytta av: 
  http://wiki.developer.mindtouch.com/DekiScript/FAQ
  http://forums.developer.mindtouch.com/
  http://www.mindtouch.com/User_Manual
  http://wiki.developer.mindtouch.com/

  Att lägga till en sida

  Genom att klicka på Ny sida i verktygslisten ovarnför skapar man en sida som är en undersida till den sida man befinner sig på. Står man på sidan Får och vill skapa en sida om getter måste man alltså gå till sidan Djur innan man klickar på Ny sida. Skulle du ändå råka göra fel så går det att flytta sidor i efterhand.

  Att ändra en sida

  För att ändra en sida...

  I editorn...

  Anpassad stil

  df

  Teckenformat

  dfdf

  Radbrytningar

  När wikin bryter långa rader så blir det enkelt radavstånd. Om du redigerar och trycker Enter så skapas det ett nytt stycke och det blir en extra tom rad mellan dessa stycken. Ibland, när man gör listor, dikter och annat, så vill man bryta rader med enkelt radavstånd. Tryck då Ctrl samtidigt som du trycker Enter så blir det en fast radbrytning med enkelt radavstånd.

  här...

  Utökningar

  Med hjälp av extensions, eller "utökningar," kan man automatisera olika saker. Exempelvis skapa en innehållsförteckning för en sida (så som det är gjort på denna sida) eller skapa en lista med länkar. Du lägger till utökningar genom att klicka på "Extensions" när du redigerar en sida. De utökningar som beskrivs här är från de som är inbyggda / "built in".

  TIPS: När man arbetar med extensioner så behöver man ofta ange sökvägen till den aktuella sidan. Det går naturligtvis bra att skriva in den direkt som "/Övrigt/Hjälp" men om man flyttar sidor så blir det ju fel. Istället bör man alltid använda Page.Path för att ange den aktuella sidan. Då kan sidan flyttas utan att innehållsförteckningen slutar att fungera eller att det visas fel trädstruktur. (Denna tipsruta är en tabell med en kolumn och en rad, och med ljusgul bakgrund.)
   

  Utökning: wiki.toc

  Om man skriver en lång sida med många underrubriker så kan denna extension automatiskt skapa en innehållsförteckning åt dig. I innehållsförtecningen länkas det till de olika rubrikna i olika nivåer:

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Överst på denna sida finns en sådan innehållsförteckning. TOC = Table Of Contents.

  Utökning: wiki.tree

  En av de riktigt fina finesserna med denna wiki är den hierarkiska strukturen som uppmuntras. Den innebär att man kan beskriva olika saker på olika nivåer på ett elegant sätt.

  En trevlig extension för att visa denna struktur är wiki.tree.

  Här är ett exempel: Den visar alla sidor som direkt ligger under sidan "User:" Det innebär att de användare som valt att modifiera sina sidor, och som har dem läsbara för dig, listas:

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Exempel på hur detta träd kan se ut hittar du på Personliga sidor.

  Oftast vill man visa hierarkin från den aktuella sidans synvinkel. Man kan då naturligtvis skriva in sökvägen manuellt i anropet till wiki.tree, men om man sedan lägger till eller tar bort nivåer, eller flyttar sidan, blir det fel. Med följande visar man trädet från den aktuella sidan, och man kan flytta sidan eller döpa om den utan att det gör något:

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Mallar

  Ibland vill man återanvända större texter om och om igen. Man kan då lägga texten som en mall, eller "template," och vid behov infoga den när man skriver sidor.

  Det blir riktigt smart med templates om man använder extensionen wiki.template för att infoga mallen. Då infogas mallen varje gång någon tittar på sidan. Så om man uppdaterar mallen så uppdateras alla sidor som använder mallen och man behöver inte manuellt redigera överallt.

  Här är ett exempel på hur man kan infoga mallen /Template:WikiTree_här på en sida:

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Nu kan man ändra i mallen och vips uppdateras alla sidor som utnyttjar denna mall helt automatiskt. Hur coolt är inte det?

  Du kan hitta exempel på hur denna mall används i trädstrukturerna i handboken under Bygga & bo.

  Här är ett annat exempel. Med mallen /Template:AntalBesök visas hur många besök denna sida har haft:

  Template:AntalBesök

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Mallar med mallar

  Ta ett djupt andetag: Det finns nu en mall som klistrar in den wiki.template-utökning som klistrar in WikiTree_här, som beskrivs här ovan. Den mallen heter /Template:WikiTemplate_WikiTree_här. Vitsen med detta är att man slipper skriva alla de där konstiga paranteserna, utan kan nöja sig med att infoga mallen som infogar mallen. Hängde du med?

  Ändra behörighet

  Ibland vill man styra vem som skall få läsa eller ändra en sida. Det gäller kanske speciellt "Min Sida" som man vill att andra skall kunna läsa, men inte ändra.

  FAQ

  Fråga så kanske någon svarar...

  Hur lägger man in en bild från sin egen dator?

  Det finns flera sätt att lägga till en bild på en sida. Man kan exempelvis ladda upp och bifoga bilden till sidan eller länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  Ladda upp och bifoga bild till sida

  -Klicka först på Bifoga fil eller bild. blab lba

  Länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  1. Editera sidan och ställ markören där du vill ha bilden.
  2. Klicka på "Infoga/Redigera bild."
  3. Välj fliken "Search."
  4. Skriv in sökvägen till bilden på bildsidan i sökfältet och tryck enter.
  5. Du kan sedan högerklicka på bilden och ändra bildens justering.

  Support

  Dessa personer kan du skicka ett mail till om du behöver hjälp med något eller få något förklarat (skriv gärna in dig själv på listan om du behärskar wikin hyfsat). De ställer upp frivilligt, så var trevlig ; )

  Petter  Eka 


  Alternativ.nu | Om handboken | Support