Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hjälp

  Version från och med 17:58, 4 Aug 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Den här sidan får vi fylla med info på svenska om hur användarna kan använda wikin. Så länge finns här några bra länkar som vi själva kan ha nytta av: 
  http://wiki.developer.mindtouch.com/DekiScript/FAQ
  http://forums.developer.mindtouch.com/
  http://www.mindtouch.com/User_Manual
  http://wiki.developer.mindtouch.com/

  Att lägga till en sida

  Genom att klicka på Ny sida i verktygslisten ovarnför skapar man en sida som är en undersida till den sida man befinner sig på. Står man på sidan Får och vill skapa en sida om getter måste man alltså gå till sidan Djur innan man klickar på Ny sida. Skulle du ändå råka göra fel så går det att flytta sidor i efterhand. För att kunna lägga till och ändra sidor måste du vara inloggad. Klicka på Logga in eller registrera.

  Att ändra en sida

  För att ändra en sida klickar du på Editera sida. Sidan öppnas nu i "editorn". Den översta raden är sidans titel, den ska du inte ändra, om det inte är så att du just skapat sidan. Då står där " Sidans titel" och det byter du ut mot det du vill sidan ska heta. 
   När du känner dig klar klickar du på "Spara" och tittar om det blev bra. Om inte, så gör du om. Skulle du råka trassla till det helt och vill återgå till originalet kan du klicka på datumet efter "Page last modified" uppe i högra hörnet. Då får du fram versionshistoriken, välj rätt version och klicka sedan på "Återgå".

  I editorn...

  Anpassad stil

  den tar vi bort

  Teckenformat

  Brödtexten ska ha teckenformatet "Normal". Underrubrikerna anger du som Heading 1-5 beroende på rubriknivå. Detta är för att få fram innehållsöversikten som man ser om man klickar på den lilla boken i högra hörnet.

  Typsnitt

  den tar vi bort

  Transformations

  den tar vi bort

  Radbrytningar

  När wikin bryter långa rader så blir det enkelt radavstånd. Om du redigerar och trycker Enter så skapas det ett nytt stycke och det blir en extra tom rad mellan dessa stycken. Ibland, när man gör listor, dikter och annat, så vill man bryta rader med enkelt radavstånd. Tryck då Ctrl samtidigt som du trycker Enter så blir det en fast radbrytning med enkelt radavstånd.

  här...

  Extensions (utökningar)

  Med hjälp av extensions, eller "utökningar," kan man automatisera olika saker. Exempelvis skapa en innehållsförteckning för en sida (så som det är gjort på denna sida) eller skapa en lista med länkar. Du lägger till utökningar genom att klicka på "Extensions" när du redigerar en sida. 

  TIPS: När man arbetar med extensioner så behöver man ofta ange sökvägen till den aktuella sidan. Det går naturligtvis bra att skriva in den direkt som "/Övrigt/Hjälp" men om man flyttar sidor så blir det ju fel. Istället bör man alltid använda Page.Path för att ange den aktuella sidan. Då kan sidan flyttas utan att innehållsförteckningen slutar att fungera eller att det visas fel trädstruktur. (Denna tipsruta är en tabell med en kolumn och en rad, och med ljusgul bakgrund.)
   

  Mallar

  Ibland vill man återanvända större texter om och om igen. Man kan då lägga texten som en mall, eller "template," och vid behov infoga den när man skriver sidor.

  Det blir riktigt smart med templates om man använder extensionen wiki.template för att infoga mallen. Då infogas mallen varje gång någon tittar på sidan. Så om man uppdaterar mallen så uppdateras alla sidor som använder mallen och man behöver inte manuellt redigera överallt.

  Här är ett exempel på hur man kan infoga mallen /Template:WikiTree_här på en sida:

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Nu kan man ändra i mallen och vips uppdateras alla sidor som utnyttjar denna mall helt automatiskt. Hur coolt är inte det?

  Du kan hitta exempel på hur denna mall används i trädstrukturerna i handboken under Bygga & bo.

  Här är ett annat exempel. Med mallen /Template:AntalBesök visas hur många besök denna sida har haft:

  Template:AntalBesök

  reference to undefined name 'syntax' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  Mallar med mallar

  Ta ett djupt andetag: Det finns nu en mall som klistrar in den wiki.template-utökning som klistrar in WikiTree_här, som beskrivs här ovan. Den mallen heter /Template:WikiTemplate_WikiTree_här. Vitsen med detta är att man slipper skriva alla de där konstiga paranteserna, utan kan nöja sig med att infoga mallen som infogar mallen. Hängde du med?

  Ändra behörighet

  Ibland vill man styra vem som skall få läsa eller ändra en sida. Det gäller kanske speciellt "Min Sida" som man vill att andra skall kunna läsa, men inte ändra.

  FAQ

  Fråga så kanske någon svarar...

  Hur lägger man in en bild från sin egen dator?

  Det finns flera sätt att lägga till en bild på en sida. Man kan exempelvis ladda upp och bifoga bilden till sidan eller länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  Ladda upp och bifoga bild till sida

  -Klicka först på Bifoga fil eller bild. blab lba

  Länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  1. Editera sidan och ställ markören där du vill ha bilden.
  2. Klicka på "Infoga/Redigera bild."
  3. Välj fliken "Search."
  4. Skriv in sökvägen till bilden på bildsidan i sökfältet och tryck enter.
  5. Du kan sedan högerklicka på bilden och ändra bildens justering.

  Support

  Dessa personer kan du skicka ett mail till om du behöver hjälp med något eller få något förklarat (skriv gärna in dig själv på listan om du behärskar wikin hyfsat). De ställer upp frivilligt, så var trevlig ; )

  Petter  Eka 


  Alternativ.nu | Om handboken | Support