Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hjälp

  Version från och med 22:03, 7 Aug 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

   

  Att använda handboken

  Navigera

  Man kan förstås använda Alternativs univerella meny alldeles uppe under loggan för att komma till olika ställen i handboken, men Handbokens riktiga meny är spalten till höger. Den ändrar sig själv beroende på var i handboken man befinner sig. Det kan vara lite ovant och frustrerande i början, men man lär sig. Grejen är att menyn i förhållande till sidan man befinner sig på bara visar:

  • sidor på samma nivå
  • undersidor 
  • den hierarkiska vägen dit

  Skriva ut och spara pdf

  Söka

  Bevaka

  Bevakningslista

  Epostnotifiering

  Ändra i handboken

  Registrering

  För att göra kunna göra ändringar i handboken måste man har registrerat ett konto och vara inloggad. Det är enkelt och gratis, klicka bara på Registrera. I handboken använder vi våra riktiga namn. När man är inloggad får man också möjlighet att bevaka sidor, och lite andra funktioner. Man får också en egen sida där man kan berätta lite om sig själv.

  Att lägga till en sida

  Genom att klicka på Ny sida bland sidverktygen ovanför till höger skapar man en sida som är en undersida till den sida man befinner sig på. Står man på sidan Får och vill skapa en sida om getter måste man alltså gå till sidan Djur innan man klickar på Ny sida. Skulle du ändå råka göra fel så går det att flytta sidor i efterhand. 

  Att ändra en sida

  För att ändra en sida klickar du på Editera sida. Sidan öppnas nu i "editorn". Den översta raden är sidans titel, den ska du inte ändra, om det inte är så att du just skapat sidan. Då står där " Sidans titel" och det byter du ut mot det du vill sidan ska heta. 
   När du känner dig klar klickar du på "Spara" och tittar om det blev bra. Om inte, så gör du om. Skulle du råka trassla till det helt och vill återgå till originalet kan du klicka på datumet efter "Page last modified" uppe i högra hörnet. Då får du fram versionshistoriken, välj rätt version och klicka sedan på "Återgå".

  I editorn...

  Formatering

  Teckenformat

  Brödtexten ska ha teckenformatet "Normal". Underrubrikerna anger du som Heading 1-5 beroende på rubriknivå. Detta är för att få fram innehållsöversikten som man ser om man klickar på den lilla boken i högra hörnet.

  Radbrytningar

  När wikin bryter långa rader så blir det enkelt radavstånd. Om du redigerar och trycker Enter så skapas det ett nytt stycke och det blir ett större avstånd mellan dessa stycken. Ibland, när man gör listor, dikter och annat, så vill man bryta rader med enkelt radavstånd. Tryck då Ctrl samtidigt som du trycker Enter så blir det en fast radbrytning med enkelt radavstånd.

  här...

  Funktioner i editorn

  Extensions (utökningar)

  Med hjälp av extensions, eller "utökningar," kan man automatisera olika saker. Exempelvis skapa en innehållsförteckning för en sida (så som det är gjort på denna sida) eller skapa en lista med länkar. Du lägger till utökningar genom att klicka på "Extensions" när du redigerar en sida. Läs mer om extensions här.

  Mallar

  Ibland vill man återanvända större texter om och om igen. Man kan då lägga texten som en mall, eller "template," och vid behov infoga den när man skriver sidor. Klicka på . Här kan du läsa mer om de olika mallarna som finns.

  Ändra behörighet

  Ibland vill man styra vem som skall få läsa eller ändra en sida. Det gäller kanske speciellt "Min Sida" som man vill att andra skall kunna läsa, men inte ändra.

  Hur lägger man in en bild från sin egen dator?

  Det finns flera sätt att lägga till en bild på en sida. Man kan exempelvis ladda upp och bifoga bilden till sidan eller länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  Ladda upp och bifoga bild till sida

  -Klicka först på Bifoga fil eller bild. blab lba

  Länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  1. Editera sidan och ställ markören där du vill ha bilden.
  2. Klicka på "Infoga/Redigera bild."
  3. Välj fliken "Search."
  4. Skriv in sökvägen till bilden på bildsidan i sökfältet och tryck enter.
  5. Du kan sedan högerklicka på bilden och ändra bildens justering.

  Support

  Dessa personer kan du skicka ett mail till om du behöver hjälp med något eller få något förklarat (skriv gärna in dig själv på listan om du behärskar wikin hyfsat). De ställer upp frivilligt, så var trevlig ; )

  Petter  Eka

   

  Den här sidan får vi fylla med info på svenska om hur användarna kan använda wikin. Så länge finns här några bra länkar som vi själva kan ha nytta av: 
  http://wiki.developer.mindtouch.com/DekiScript/FAQ
  http://forums.developer.mindtouch.com/
  http://www.mindtouch.com/User_Manual
  http://wiki.developer.mindtouch.com/

   

  Alternativ.nu | Om handboken | Support