Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hjälp

  Version från och med 12:50, 19 Jan 2021

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Att använda handboken

  Navigera

  Man kan förstås använda Alternativs röda meny alldeles uppe under loggan för att komma till olika ställen i handboken, men Handbokens riktiga meny är spalten till höger. Den ändrar sig själv beroende på var i handboken man befinner sig. Det kan vara lite ovant och frustrerande i början, men man lär sig. Grejen är att menyn i förhållande till sidan man befinner sig på bara visar:

  • sidor på samma nivå
  • undersidor 
  • den hierarkiska vägen dit

  Skriva ut och spara pdf

  Söka

  Bevaka

  Bevaka.jpgMan kan hålla koll på hur sidor ändras genom att bevaka dem. 
  Det kan göras på två sätt. Antingen så man får hem ett mail när sidan ändras, eller så att de hamnar på din bevakningslista. Din bevakninglista kommer du åt under menyn "Mer". 

    Båda bevakninsvarianter kräver att man är registrerad användare.

  Ändra i handboken

  Registrering

  För att göra kunna göra ändringar i handboken måste man har registrerat ett konto och vara inloggad. Det är enkelt och gratis, klicka bara på Registrera. I handboken använder vi våra riktiga namn. När man är inloggad får man också möjlighet att bevaka sidor, och lite andra funktioner. Man får också en egen sida där man kan berätta lite om sig själv.

  Att lägga till en sida

  Genom att klicka på Ny sida under den bruna knappen bland sidverktygen ovanför till höger skapar man en sida som är en undersida till den sida man befinner sig på. Står man på sidan "Får" och vill skapa en sida om getter måste man alltså gå till sidan "Djur" innan man klickar på Ny sida. Skulle du ändå råka göra fel så går det att flytta sidor i efterhand. 

  Att ändra en sida

  För att ändra en sida klickar du på knappen "Ändra" med den lilla pennan. Sidan öppnas nu i "editorn". Den översta raden är sidans titel, den ska du inte ändra, om det inte är så att du just skapat sidan. Då står där " Sidans titel" och det byter du ut mot det du vill sidan ska heta. 

    Man kan också föra muspekaren över rubrikerna i texten så dyker det upp en liten knapp med en penna. Klicka på den för att bara redigera just det stycket.
   När du känner dig klar klickar du på "Spara" och tittar om det blev bra. Om inte, så gör du om. Skulle du råka trassla till det helt och vill återgå till originalet kan du klicka på datumet efter "Page last modified" uppe i högra hörnet. Då får du fram versionshistoriken, välj rätt version och klicka sedan på "Återgå".

  Ändra behörighet

  Ibland vill man styra vem som skall få läsa eller ändra en sida. Det gäller kanske speciellt "Min Sida" som man vill att andra skall kunna läsa, men inte ändra.

  Lägga till en tagg

  Taggar används för att organisera arbetet med texterna. Klicka på (Redigera tagg) och börja sedan skriva in lämplig tagg följt av retur. Taggar som används är bl a Formatering, Bildbehov, Språkvård, Strukturera. 

   

  I editorn...

  Teckenformat

  Brödtexten ska ha teckenformatet "Normal". Underrubrikerna anger du som Heading 1-5 beroende på rubriknivå. Detta är för att få fram innehållsöversikten som man ser om man klickar på den lilla boken i högra hörnet.

  Radbrytningar

  När wikin bryter långa rader så blir det enkelt radavstånd. Om du redigerar och trycker Enter så skapas det ett nytt stycke och det blir ett större avstånd mellan dessa stycken. Ibland, när man gör listor, dikter och annat, så vill man bryta rader med enkelt radavstånd. Tryck då Ctrl samtidigt som du trycker Enter så blir det en fast radbrytning med enkelt radavstånd.

  här...

  Extensions (utökningar)

  Med hjälp av extensions, eller "utökningar," kan man automatisera olika saker. Exempelvis skapa en innehållsförteckning för en sida (så som det är gjort på denna sida) eller skapa en lista med länkar. Du lägger till utökningar genom att klicka på "Extensions" när du redigerar en sida. Läs mer om extensions här.

  Mallar

  Ibland vill man återanvända större texter om och om igen. Man kan då lägga texten som en mall, eller "template," och vid behov infoga den när man skriver sidor. Klicka på . Här kan du läsa mer om de olika mallarna som finns.

  Jämför olika versioner av artikeln

  För att se vad något har gjort för ändringar i en text, klicka på datumet efter "Senast ändrad..." under sidomenyn och sedan på "Jämför revisioner". Då ser man först en sammansatt ändringsbeskrivning med gröna och röda markeringar för vad som tagits bort och lagts till. Lite längre ner visas de båda versionerna bredvid varandra. 

  Lägga in bilder

  Det finns flera sätt att lägga till en bild på en sida. Man kan exempelvis ladda upp och bifoga bilden till sidan eller länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  Ladda upp och bifoga bild till sida

  -Klicka först på Bifoga fil eller bild. blab lba

  Länka till en bild som man laddat upp till en bildsida ute på internet.

  1. Editera sidan och ställ markören där du vill ha bilden.
  2. Klicka på "Infoga/Redigera bild."
  3. Välj fliken "Search."
  4. Skriv in sökvägen till bilden på bildsidan i sökfältet och tryck enter.
  5. Du kan sedan högerklicka på bilden och ändra bildens justering.

   

   

  Din personliga sida

  Varje registrerad användare har en egen sida med adressen www.alternativ.nu/User:...  Du hittar en direktlänk till din sida i menyraden längst till vänster: "Min Sida". Det går att skapa undersidor till "Min Sida" genom att klicka på "Ny sida".

  Denna sida kan du fylla med vad du vill, t ex att berätta om dig själv och dina intressen. Du kan också och hålla den helt eller delvis privat genom att välja "Begränsa tillgänglighet", t ex för att spara olika direktlänkar till intressanta artiklar och diskussioner du vill följa. 

  Det kan vara bra att begränsa tillgängligheten till sidan så att andra användare kan läsa vad du skriver på din sida, men inte ändra sidan. Om du inte begränsar tillgängligheten kan vem som helst ändra innehållet.

  Support

  Dessa personer kan du skicka ett mail till om du behöver hjälp med något eller få något förklarat (skriv gärna in dig själv på listan om du behärskar wikin hyfsat). De ställer upp frivilligt, så var trevlig ; )

  Petter  Eka

   

  Den här sidan får vi fylla med info på svenska om hur användarna kan använda wikin. Så länge finns här några bra länkar som vi själva kan ha nytta av: 
  http://wiki.developer.mindtouch.com/DekiScript/FAQ
  http://forums.developer.mindtouch.com/
  http://www.mindtouch.com/User_Manual
  http://wiki.developer.mindtouch.com/

   

   

  Författare:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support