Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Om handboken

  Innehållsförteckning
  1. 1. Syfte
  2. 2. Användningen av riktiga namn
  3. 3. Ansvar
  4. 4. Copyright

  Version från och med 10:00, 4 Dec 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Syfte

  Det som hindrar många stadsbor att våga ta steget ut på landet är att man har inte de kunskaper som behövs för att kunna försörja sig själv och familj på landsbygden. Både brist på lönearbetstillfällen och drömmar om egen verksamhet, kräver bred och praktisk kunskap både om hur man håller utgifter nere genom självhushållning, samt hur man får inkomster från gården genom ”gröna näringar” osv. Mycket av denna kunskap dristas redan idag på diskussionsforumet på Alternativ.nu, men pga av tillflödet av hundratals inlägg/dag och den mindre överskådliga struktur ett diskussionsforum bygger på, drunknar mycket värdefull information.

  Syftet med projektet är att dra i gång en "wikipedia" i "country skills", dvs en användarskapad handbok med kunskaper som förknippas med boende på landsbygden: odling, djurhållning, ekologiskt byggande och boende, hantverk, inkomster från gården, gröna näringar osv. Inriktningen kommer i huvudsak att vara praktisk.
   

  Medarbetare

  Bakom handboken ligger Tidningen Åter. Medarbetare är alla som skriver.

  Användningen av riktiga namn

  I forumet kan man använda "nick", dvs låtsasnamn, men här i handboken använder vi oss av våra riktiga namn. Anledningar:

  1. Vi skiljer på forum och handbok, diskussioner och fakta.
  2. Erfarenheter hos andra wikis har visat att kvaliteten på innehållet blir bättre om medlemmarna använder riktiga namn. Vilket lett till att fler anammat det, t ex: 

  Så vi kör på det, åtminstone tillsvidare och ser hur det fungerar och upplevs. Detta innebär dock inte att skribenterna har någon slags ansvar för sina texter, som påpekas i nästa punkt:

  Ansvar

  Varken Alternativ.nu eller skribenterna i handboken har något som helst ansvar för riktigheten i texterna och kan inte hållas ansvariga för ev skada etc som kan uppkomma genom av att någon följt en anvisning etc i en artikel. 

  Copyright

  Vad gäller publicering av färdigt material i handboken gäller sedvanliga regler: man får inte klippa hur som helst på nätet och klistra in i handboken. Det finns regler för hur man får citera och hur källan ska anges. Har du själv rättigheterna till texten eller fått OK från skribenten är det förstås inga hinder. Om man lägger upp en färdig artikel får man acceptera att folk vidareutvecklar den. Tycker man det känns lite jobbigt, finns en funktion (mall) för att lägga in en direktlänk till originalversionen.

    Åt andra hållet: när det gäller att hämta material från handboken och publicera på andra ställen så kör vi så här:
  Skicka ett mail till Petter Bergström, samt de huvudsakliga författarna av texten och fråga om det är OK (vilket det med största sannolikhet är, vi vill ju sprida kunskapen...) Erbjud dig att skicka en länk till hemsidan eller ett tryckt ex av den färdiga publikationen som innehåller texten. Ange varifrån texten kommer och vilka som skrivit den.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support