Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Handbok

  Version från och med 07:57, 29 Mar 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Ämnen

  get.highres1.jpg

  Handboken köper 10 getter

  Nu har Handboken varit igång i snart ett år.
  De artiklar som skrivits har haft många läsare och därmed bra respons på annonserna i sidfoten. Överskottet har vi använt till att köpa en varsin dräktig get till tio fattiga afrikanska kvinnor och deras familjer. 
  Så gör handboken nytta på mer än ett sätt!

  Läs mer...

     

   

  Att göra i mars 

  Vill du ändra eller lägga till något i självhushållaråret? Klicka här!

  Sålådor.jpgOdling

  • Nu är det dags att börja så tomat, chili, paprika mm om plantorna ska bo i växthus sedan. Purjo kan också vara läge snart. Läs mer om förodling.
  • Har du inte tagit ympkvistar så är det dags nu. Förvara ymkvistarna lätt fuktigt i kylskåpet tills det är dags att ympa fruktträden. Köper du ympunderlag så kan du börja ympa redan i början av april annars väntar du till trädet savar.

  Djur

  •  Lammningsäsongen börjar för en del: dags att förbereda innan de små liven tar sitt första steg i världen. Lammningsboxar ska vara rena och färsk hö framtaget. Det underlättar med en förstahjälpenlåda som innehåller allt man skulle kunna behöva, t ex: febertemometer, jodopax, glidslem, rena handdukar, söndringsslang (till klena lamm), en längd rent rep (hjälpa till att dra ut lamm), några hinkar med rent varmvatten till handtvätt. Råmjölk och nappflaskor är också bra att ha hemma. Har man många tackor kan man informera sin veterinär om att man snart kommer att få lamm, så de är beredda på att man kanske ringer när som helst. Om man inte redan har en veterinär som man har bra kontakt kan man leta reda på några i förväg så man vet var man ska ringa om det krisar.

  I hushållet

  •  

  Övrigt på gården

  • I södra delarna av landet kan det i slutet av månaden vara läge att börja se över hagarnas stängsel efter vinterns påfrestningar. Gå runt hagarna och spänn upp stängseltråd, reparera om det gått av (trasig stängseltråd p.g.a. snötyngd eller djur som sprungit igenom är inte ovanligt). Byt ut dåliga stolpar och räta upp befintliga som satt sig. Lämpligt är att ha en liten "stängselvagn" med på rundan, antingen om man kör traktor, fyrhjuling eller går. Lämpligt att ha med är stängseltråd, några stängselstolp, trådhållare, ev. spännrullar, hammare, skruvdragare, spik, skruv, slägga, spett, tänger (avbitare och en platt-tång).

   

  Har du inget att göra? 
  Här finns en lista med saker att hjälpa till med!
   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support