Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Handbok

  Version från och med 18:10, 28 Nov 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Ämnen

   

  get.highres1.jpg

  Handboken köper 10 getter

  Nu har Handboken varit igång i snart ett år.
  De artiklar som skrivits har haft många läsare och därmed bra respons på annonserna i sidfoten. Överskottet har vi använt till att köpa en varsin dräktig get till tio fattiga afrikanska kvinnor och deras familjer. 
  Så gör handboken nytta på mer än ett sätt!

  Läs mer...

     

   

  Att göra i november 

  Vill du ändra eller lägga till något i självhushållaråret? Klicka här!

  Odling

  november 4.jpg

   
  november 5.jpg
  • Skörd: Nu bör det mesta vara skördat, eftersom frosten kan slå till närsom helst, om den inte redan gjort det. Palsternacka, purjo, grönkål, brysselkål och jordärtskockor kan stå kvar, förutsatt att man inte ska höstplöja eller höstgräva. Och att inte harar eller rådjur hjälper till med skörden. Purjon är nog lika bra att ta in, den blir tråkig om den fryser och tinar gång på gång.
  • Vintervitkål tål faktiskt lätt frost, så den kan man ha kvar i odlingarna till november, förutsatt att den inte växer så den spricker. Skörda dock när kålen inte är frusen. Jorda inte ner den och försäk att inte lägga huvudena för hårt packade mot varandra i jordkällaren. Man kan smälla upp provisoriska hyllor,t ex gamla lecablock och bräder. Har man rätt sort så håller sig kålen fin i källaren ända fram till mars-april.

   november 3.jpg

    

  • Majsen som man tog in i oktober och hängde på tork har säkert torkat klart nu. Vrid av de 

   hårda kornen från kolvarna, som personen i mitten på bilden intill. Det man inte behöver till utsäde man kan man mala utmärkt majsmjöl av att använda i gröt eller bröd.

   november.jpg

  • Se över att du tagit alla fröer du ska och att de är förpackade. Vik små prydliga fröpåsar av vanligt papper och skriv sort och årtal på.

  Djur

  november 1.jpg

  • Ungtupparna är det ju dags att ta, om man inte redan gjort det. Om man behöver rensa ut lite gamla hönor också,för att hålla stammen ung, så är det ju bra att göra det nu. Då det slipper vara så trångt i hönshuset nu över vintern då många väljer att vara inne, samt att man sparar på vinterfodret. Gamla värphöns är det inte mycket mat på, så man kan överväga "snabbslakt", dvs att man bara tar ut låren och bröstfiléerna. Det känns kanske lite dumt att inte ta vara på hela djuret, men i detta fall är det faktiskt inte mycket annat att äta och det går ca tio gånger snabbare än att plocka hönan och ta ur den på vanligt sätt. Vill man åt levern, kan man lätt komma åt den lätt under bröstbenet när man tagit ur filéerna.

  I hushållet

  • November kan vara en bra månad att kallröka lammlåren. Det bör inte vara för kallt, så att köttet fryser om elden slocknar under natten. Det bör inte heller regna eller vara för fuktigt i luften, så att torken blir dålig. Eftersom kallrökningen tar en vecka kan det dock vara lite svårt att planera in det efter väderprognoserna. När man slaktat kan det ju inte hänga mycket mer än tre dygn och sedan inte ligga i saltlaken mer än en vecka-tio dagar. Man får gå på känn och hålla tummarna!

  Övrigt på gården

  •  

  november 2.jpg

   

  Har du inget att göra? 
  Här finns en lista med saker att hjälpa till med!
   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support