Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Handbok

  Version från och med 15:30, 31 Maj 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

   

   

  get.highres1.jpg

  Handboken
  ger nya julkappar

  Årets intäkter från handbokens annonser har i år räckt till att 10 afrikanska kvinnor varsin bikupa, inkl skyddskläder och utbildning. Vi bidrar också med utbildning av två bybarnmorskor och ger 10 barn möjlighet att gå i skolan ett år. 

  Läs mer...

     

  Alternativs handbok i självhushållning är en "wiki"; alla kan lägga till och ändra i artiklarna. Har du frågor om hur det går till så läs under Hjälp eller maila handbok@alternativ.nu

  Behöver du inspiration eller info om ett ämne det skrivits om i Åter kan du be Petter om en pdf av artikeln.

  Handbokens ämnen: 

   

   

  Att göra i maj 

  Vill du ändra eller lägga till något i självhushållaråret? Klicka här!

  Odling

  Nu är det full fart på trädgårdsarbetet. 

  Maskrosor.jpg

  • Under våren är det ofta lite extra torrt en period. Det är då bra att rensa ogräs som då torkar och dör. Om det är mer fuktigt så kan det överleva och slå rot. Att rensa ogräs nu ger mer än dubbel effekt av att göra det senare. Se till att inget ogräs går i frö! Risk för torka under våren är en anledning till att man bör undvika att gräva för djupt. Jordens förmåga att "suga upp" vatten med kapilärverkan kan brytas så att vårtorkan förvärras.
  • Beroende på var man bor kan man i varierande grad börja så på friland. De plant man dragit upp inomhus bör man vänta med att sätta ut tills frostrisken garanterat är över. Det är inte ovanligt med en frostknäpp runt 8-10 juni, de s k "järnätterna". Samtidigt vill man ju gärna få ner saker i jorden så snabbt som möjligt och kan ibland våga chansa lite. Gurk-släktet är extremt frostkänsligt. Paprika, tomat etc till friland bör man också sätta ut efter järnätterna. Kål är relativt okänsligt och sallad klarar en frostnatt bra. En fiberduk kan vara bra att ha tillhands, den skyddar lite.

   

  Djur

  • Nu börjar det bli dags att släppa ut djuren på bete i hagarna. För fårens del så ska nu klövarna vara verkade i annat fall kan de få skador på klövar och ben av felaktig klövvinkel eller infektioner o.dyl. p.g.a att det samlas smuts i de "fickor" som bildas i klövarna. 
  • Med djuren på bete så slipper man fodringen men de ska fortfarande ha daglig tillsyn. Ta för vana att minst en gång om dagen kolla till djuren så att inga skador uppkommit och att alla finns på plats. Samtidigt ser man över vattentillgång och mineraltillgång och fyller på vid behov. När man ändå är ute i hagen bör man göra en snabb besiktning av stängsel och kontrollera ev. batterier till elstängsel.

  I hushållet

  • De fösta späda rabarberna skjuter upp och det är dags att fira våren med en rabarberpaj eller en rabarberkräm.

  Övrigt på gården

  • Om man avverkat skog och behöver nyplantera, eller av annan anledning behöver sätta trädplantor, så är maj en bra månad att göra detta i.

   

   

  Har du inget att göra? 
  Här finns en lista med saker att hjälpa till med!
   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support