Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Torpargrund

  Innehållsförteckning
  till den äldre versionen eller återgå till versionsarkiv.

  Kombinerad revisionsjämförelse

  Jämför version modifierad 23:11, 20 Dec 2010 av Per Ekblom? med nuvarande version modifierad 18:10, 23 Jan 2016 av Mikael Annersten?.

  En torpargrund, eller "kallluftventilerad krypgrund", är en grundläggningsmetod som användes främst under 1800-talet och framåt. Torpargrunden bygger på att man lägger större, bärande stenar under timmerknutarna och fyller på med mindre stenar därimellan. Ofta är inte stenarna fyllda med bruk, utan luften flyter fritt inunder grunden. Om grunden är fogad med bruk, och därmed också tät, skall grunden vara utrustad med speciella ventileringsluckor, då den kalla luften som blir stillaståenden under golvet annars kan ge upphov till fuktskador. Gamla hus med torpargrund, där golvbjälklaget isolerats bättre har även råkat ut för fuktskador då detta orsakat sänkt temperatur i grundenDen här sidan har inget innehåll.

  Vanligtvis är grunden utrustad med fyrkantiga ventileringsluckor av gjutjärn, eller bara öppna gluggar, som täpptes till på vintern och öppnades på sommaren.Ditt bidrag får Handbok

  En av fördelarna med torpargrund är att om grundkonstruktionen skulle sätta sig på grund av att en av grundsättningsstenarna skjunkit, kan man enklet hissa upp huset med hjälp av domkraft och placera in mer stenattväxa.

  Version från 23:11, 20 Dec 2010

  Denna revision modifierad av Per Ekblom? (Bannlys)

  Den här sidan har inget innehåll. Ditt bidrag får Handbok att växa.

  Nuvarande version

  Denna revision modifierad av Mikael Annersten? (Bannlys)

  En torpargrund, eller "kallluftventilerad krypgrund", är en grundläggningsmetod som användes främst under 1800-talet och framåt. Torpargrunden bygger på att man lägger större, bärande stenar under timmerknutarna och fyller på med mindre stenar därimellan. Ofta är inte stenarna fyllda med bruk, utan luften flyter fritt inunder grunden. Om grunden är fogad med bruk, och därmed också tät, skall grunden vara utrustad med speciella ventileringsluckor, då den kalla luften som blir stillaståenden under golvet annars kan ge upphov till fuktskador. Gamla hus med torpargrund, där golvbjälklaget isolerats bättre har även råkat ut för fuktskador då detta orsakat sänkt temperatur i grunden.

  Vanligtvis är grunden utrustad med fyrkantiga ventileringsluckor av gjutjärn, eller bara öppna gluggar, som täpptes till på vintern och öppnades på sommaren.

  En av fördelarna med torpargrund är att om grundkonstruktionen skulle sätta sig på grund av att en av grundsättningsstenarna skjunkit, kan man enklet hissa upp huset med hjälp av domkraft och placera in mer sten.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support