Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Djur

  Innehållsförteckning
  1. 1. Undersidor:
  2. 2. Relaterade sidor:

  Version från och med 15:24, 31 Maj 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  DSC02938.jpg

  Djur är för många en självklarhet i ett självhushåll. Det går utmärkt att få ihop en hyfsad grad av självhushållning även utan djur, men på våra breddgrader är det ett enkelt sätt att tillfredsställa sitt behov av protein och fett genom mjölk, ägg och kött.

  Från djuren får vi också en massa nyttiga biprodukter som t ex pälsskinn, läder och ull. Småskalig djurhållning har därför alltid varit en del av den svenska hushållstraditionen och det var inte alls länge sedan så gott som varje familj hade en ko, en häst, ett par grisar och en hönsflock

    I dag, då de flesta självhushållsintresserade har ett lönearbete utanför hemmet, är de vanligaste husdjuren höns och får. Dels för att de kräver något mindre tillsyn och skötsel, dels för att de är enkla nybörjardjur som ger mycket tillbaks utan att kräva några större investeringar eller förkunskaper.

    Att hålla sig med en liten djurflock kan idag, precis som förr i tiden, utgöra en trygg ekonomisk bas i familjens försörjning; vad som än händer på arbetsmarknaden så har man sin mat. För de flesta är det dock andra värden som avgör: att få närproducerade, ekologiska och nyttiga råvaror, att veta att djuret inte fötts upp under onaturliga och plågsamma omständigheter, att veta att det fått dö på ett värdigt sätt. Den egna småskaliga djurhållningen ger också ofta en ny dimension till tillvaron, i form av nära relationer med djuren och en inblick i gåtan kring födande, liv och död.

  Relaterade sidor:

  Alternativ.nu | Om handboken | Support