Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Får

    Innehållsförteckning
    1. 1. Introduktion

    Version från och med 12:30, 19 Feb 2019

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

     

    Senaste trådarna om får i forumet:  System.Net.WebExceptionError getting response stream (Write: The authentication or decryption has failed.): SendFailureSystemSystem.IO.IOExceptionThe authentication or decryption has failed.Mono.SecurityMono.Security.Protocol.Tls.TlsExceptionInvalid certificate received from server. Error code: 0xffffffff800b010fMono.Security(wrapper remoting-invoke-with-check) Mono.Security.Protocol.Tls.Handshake.HandshakeMessage

     

    Introduktion

    Får

    Får och get är människans äldsta husdjur om man undantar jägarfolkens hundar. Fåret är ett selekterande betesdjur. I första hand väljer den att äta löv och örtrikt gräs. Om betet tryter, ger de sig på bark och andra träddelar. Hålls betestrycket på en lagom nivå, är de utmärkta landskapsvårdare som kan hålla kulturlandskapet öppet, utan att skada träd och plantor.

    Får var länge förskonade från onaturlig uppfödning. Det är sorgligt att behöva konstatera, att onaturlig s k åretrunt-lamning, där lammen tidigt rycks ifrån tackorna, numera förekommer. Normalt föder tackan 2 lamm under våren. Lammen kan vid någon månads ålder tillgodogöra sig grönbete och vara slaktmogna till hösten 6 månader senare. En tackas dräktighetstid är 145 dagar eller något mer, vilket gör det lämpligt att sätta till baggen under oktober månad.

    Kött från lamm är en delikatess som många fördomsfulla svenskar dömt ut på förhand. Liksom ren och viltkött behöver man äta det några gånger för att rätt uppskatta smaken. Låter man dessutom lammen på gammalt vis "gå på enebackarna" en tid före slakt, blir köttet ännu smakligare.

    Saxar

    Vanligen klipper man sina får en eller två gånger årligen. Ullen kardas och spinnes till garn. Av finullen får man mjuka men ömtåliga garner. Av rya- och gobelängullen fås garn till finare kläder och tyger. Av den grövsta ullen stickas och väves slitstarkare saker som vantar, sockor, vadmalstyg och segelduk.
     
    Foder
    Under betesperioden räcker ett gott bete. Under senhösten bör ett tillskott av kraftfoder eller säd ges för att hålla tackorna i gott hull under betäckningsperioden. Detta brukar resultera i fler lamm kommande vår. Under vintern ges hö och kraftfoder, gärna med cirka 10% inblandning av betfor för sockrets skull. Under högdräktigheten och den mest intensiva diperioden krävs i allmänhet en extra kraftfodergiva. Lantraser med extremt god förmåga att omvandla foder, som Gutefåret, klarar lamningen på enbart ett välbärgat hö. Tyngre köttraser och raser som brukar få många lamm kan behöva kilovis med kraftfoder dagligen. Rotfrukter äts med begärlighet, liksom torkade lövruskor och tallris.

    Denna artikel skrevs först av Ronny Olsson. Du kan läsa originalversionen här: http://www.alternativ.nu/users/handbok/djur/far.html.


    Saknar du någon undersida till detta ämne? Klicka på Ny sida för att skapa den. Även du inte själv kan skriva så mycket på den visar du för andra att du tycker den behövs..


    Alternativ.nu | Om handboken | Support