Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Lamm

  Innehållsförteckning
  1. 1. Lammningen

  Version från och med 06:01, 24 Okt 2019

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Inte mycket på gården slår synen av en grupp veckogamla lamm som ränner omkring, hoppar högt upp i luften, krumbuktar sig och leker herre på täppan på närmsta upphöjda plats, som till nöds kan vara en gammal snäll tacka som ligger och vilar.. Lamm är en stor källa till glädje för betraktaren och inte många bistra miner kan behållas när man ser dem, hur arbetsam vintern än varit.

  Lammningen

  Man bör i god tid innan lammning ha sett till att man har den nödvändiga lammnings-utrustningen hemma för när väl en tacka börjat lamma finns det inte mycket tid att styra upp saker som eventuellt gått snett. Vanligtvis är lammingssäsongen under våren även om man kan styra om lammningen till andra tider på året, vissa raser är lättare än andra att göra detta med. Innan lammningen börjar tackan fylla upp juvret och detta är oftast den första indikationen på att lammning snart är på gång, även om det ibland kan dröja veckor eller dagar innan det sätter igång. Oftast kan man några dagar innan lammning se att tackan är röd och svullen i slidan och man bör då helst se till att sätta in tackan i en lammningsbox där hon kan få vara ifred från de andra tackorna under födseln och några dagar efteråt, detta minskar riskerna för att tackan inte tar hand om lammen.

  Lammningsutrustning

  • Glidslem, om man ex. behöver gå in och känna efter lammet inne i tackan
  • Desinfektionsmedel, samma som ovan.
  • Jod, för att göra rent sår, ex. vid navelsträngen
  • Nappflaska, om lammet blir förskjutet och måste matas.
  • Mjölkersättning, samma som ovan.
  • Handduk, gör rent händer och ev. för att torka rent ett förskjutet lamm.
  • Förlossningsrep, att dra ut lamm med när det av någon anlening gått snett.

  Då själva födseln sätter igång blir tackan orolig och kan gå fram och tillbak i boxen, sedan brukar de lägga sig ned och hålla huvudet högt och stöna när värkarna kommer. Först kommer en vätskefylld blåsa ut och sedan, om lammet ligger rätt, kommer lammets ben ut följt av huvudet. Oftast klarar de sig själva under denna fas men det kan vara bra att vara på plats för att se att lammet andas och inte har slem som sitter för andningsvägarna. Nu bör man låta tackan och lammet/lammen vara under någon/några timme/timmar för att inte stressa tackan i onödan, när du sedan återvänder bör lammet vara renslickat och ha rest sig upp för att börja dia. I regel kommer lammen, om det är flera, inom 30 minuter upp till ett par timmar efter det första lammet. Att lammet få i sig råmjölk under de första timmarna är mycket viktigt då denna mjölk innehåller antikroppar mot diverse sjukdomar. Skulle tackan av någon anledning inte vilja veta av lammet får man då hålla fast henne så att lammet får dia råmjölken, hur man gör efter det är en smaksak, man kan om man har tid och ork låta hålla fast tackan ett antal gånger per dag så lammet får dia och kanske accepterar lammet så smånigom eller så köper man mjölkersättning och ger med nappflaska i början för att sedan övergå till en hink med en "spene" i. Får man nu ett "flasklamm" på halsen så är det oftast en bra idé att försöka att socialisera så lite som möjligt med lammet då det annars tyr sig allt för mycket till människor och det kan sedan bli svårt att få den att vilja stanna i hagen med fårflocken.

  krystning.jpg
  Krystande tacka

   

  lammning1.jpg
  Vätskefylld blåsa innan lammet
  lamm.jpg
  Nyfött lamm

  Alternativ.nu | Om handboken | Support