Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Nandu

  Innehållsförteckning
  1. 1. Nandu
    1. 1.1.1.  

  Version från och med 03:04, 19 Aug 2019

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  55

  Nandu

   

   

  Rhea americana

  Naturlig utbredning: Södra Brasilien, Paraguay, Uruguay, Argentina

  Storlek: Hannen kan bli 190 cm hög och väga 50 kg. Honan kan bli 150 cm hög och 40 kg tung. De flesta exemplar är dock betydligt mindre.

  Ålder: Åtminstone 50 år. Könsmognad 18-24 månader.

  Foder: Allätare. Huvudsakliga fodret är vegetabiliskt, helst bredbladigt ogräs som maskros och löv från träd och buskar. Insekter, ödlor och möss är också uppskattat. Pellets för höns, kor eller grisar fungerar som tillskott.

  Häckning: Hannen håller ett revir där han samlar ett harem av honor. Boet består av en grop i marken. Honorna lägger ägg i närheten av boet. Hannen rullar sedan in äggen. Normalt klarar hannen att ruva ca 15 ägg. När hannen börjar ruva  letar honorna reda på en ny hanne. Under de ca 40 dagar ruvningen varar lämnar hannen sällan boet. Ett dygn efter att första ungen kläckts reser sig hannen och de ungar som är färdigutvecklade följer med.Ungarna äter av hannens avföring för att få rätt bakteriekultur i magen. Hannarna godtar vilka ungar som helst och ungarna vilken hanne som helst så man ser hannar med ungar från olika kullar.

  Användning: Äggen väger 5 -7 hg. De går bra att koka och äta eller att använda i hushållet. Om man vill kan man blåsa ur ägget och använda skalet till något hantverk. Borra hål i båda kortändarna på ägget. Stick in ett smalt föremål i hålen och vispa runt lite så går det lättare att blåsa ut innehållet i ägget.

  Köttet smakar bra och är magert. 1,2% fett. Låren innehåller mest kött. På äldre fåglar kan det vara lite segt och behöva malas. Halsen är lång och passar bra till soppa och stuvning, ungefär som oxsvans. Det finns mycket lite bröstkött.

  Fettet innehåller en relativt hög halt av omättade essentiella fettsyror. Det går att utvinna en mycket användbar olja ur nandufettet. Oljan har stor förmåga att tränga in i skinn och läder. Den är därför bra till krämer och salvor.

  Kan man garva skinn så är nanduskinn mjukt och vackert. Skinnet från benen påminner om reptilskinn.

  Fakta: Mary Coutts & Brian Coutts: Practical Rhea Farming.

  Vill man titta på nandu så finns de i många djurparker. Är man i norra Skåne så går det bra att besöka www.denningarumsgard.nu

  Taggar:
   
  Bilder (0)
   
  Kommentarer (0)
  Du måste login för att skriva en kommentar.
    St�ng
   
   
   
   

  Alternativ.nu | Om handboken | Support