Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Smör

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Version från och med 12:02, 4 Apr 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Smör:

  För att göra smör bör grädden vara lite syrlig, så om du har färsk grädde låt den stå en dag. Om den är pastöriserad, så häll i en liten skvätt fil först.

  Vispa sedan grädden tills smörkulor bildas. Häll av kärnmjölken(drick upp, baka på den eller ge till grisarna).

  Ta upp smöret och tvätta det genom att knåda och hälla vatten över det (ungefär samma temperatur som smöret). Det är noga att man får bort alla rester av kärnmjölk, det är den som får smöret att härskna.

  Knåda sedan in lite salt i smöret, lägg det i smörpapper och ställ kallt. Blir det för salt går det att skölja ur.

   

  Ghee, Ghi eller skirat smör:

  Man kan med fördel konservera smör på följande sätt.

  Värm smör och låt sjuda försiktigt. Skumma av det vita mjölkproteint som flyter upp på ytan allt eftersom, tills det inte kommer något mer skum.

  Häll av det klara fettet som nu är fritt från mjölkproteiner och släng även bottensatsen eller använd den i övrig matlagning.

  Häll över det klara smöret i en 'drittel' eller en stenkruka. När det är kallt täcker du det med en ren linneduk doppad i saltlag och strör lite torrt salt ovanpå. Täck krukan med lock och bind över allt med pergamentpapper.

  Smöret håller sig länge. Används till matlagning och bakning.

  Används traditionellt i b.la indisk matlagning. I Sverige använder man det mest för att göra egen Hollandaise-sås.

  Det blir bäst smak på ghin och längst hållbarhet om man kokar smöret tills laktosen på botten börjar karamellisera sig. Inte brännas!

  Kokar man för kort riskerar man att man inte kokat bort allt vatten och mjölkproteiner, och då håller ghin sämre och smakar inte lika gott.

  Rätt kokt ghi där allt vatten och skum och bottenskikt inte tas med, håller i flera år.

  Smör avsett till bordssmör blir godare, hållbarare och drygare om du konserverar det på buteljer. Man hettar då upp smöret tills det smälter, skummar väl och häller på väl rengjorda(sterilisera i kokande vatten i 30 minuter) buteljer som korkas direkt efter att smöret hällts i. Förvaras kallt och mörkt. När smöret ska användas värmer man flaskan i vattenbad till 45 grader, häller smöret i en skål och tillsätter lite grädde under kraftig vispning tills smöret svalnat helt.

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support