Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Traktorer

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Version från och med 11:04, 4 Jul 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Traktorn,

  En traktor är ock förblir ett formidabelt hjälpmedel som underlättar mångt ock mycket i det dagliga arbetet.

  Ska man köpa sin första traktor bör man först ha klart för sig vad man ska ha den till ock vilka redskap man kommer behöva.

  Hur ser min mark ut? är det mycket branta backar kan det vara bra att ha 4hjulsdrift som alternativ. Har traktorn frontlastare har du plötsligt ännu mera möjligheter. (då ska man ha en bra skopa ock pallgafflar!)

  Man kan plöja sin mark,gödsla,harva ock så, skörda mm. Man kan ploga sin snö,köra hem sin ved, lyfta sten, bära material ock skjutsa studenter.

  En traktor har två lyftarmar bak som rör sig uppåt ock nedåt, längst ut på dem sitter (oftast) en rörlig kula med ett stort hål i.I dessa hål koplar man redskapen.högre upp sitter en tryckstång, en lös arm som man kan länga ock korta av beroende påvilken vinkel man vill ha på det man kopplar på. Förutom det finns det hydrauluttag som man kopplar hydraulslangar till  vilket möjliggör att man kan tippa av ett lass från  en vagn.(studenter)

  Som vanligt vid ett inköp ska man ju vara noggran ock fråga mycket, hur många timmar den har på nacken?, service? oljor? hur är bromsarna? Bromsar är otroligt viktigt när man kör med tungt lass utför, man kan inte lita på motorbromsen alena. Däcken bör ha ordentliga mönster för ett säkert grepp. Annars är kedjor ett måste vid snöröjning oavsett mönstren på däcken. Det fina med traktorer  (tycker jag) är att man lätt ser om en traktor har blivit omskött eller inte, en trött slitvarg ser sällan bra ut, precis som med bilar.

   

  Arbete ock skötsel,

  Som med allt skall men ju planera! Har man nu ett större traktorjobb i antågande ska den smörjas med ett smörjfett, det finns s k smörjnipplar lite varstans på traktorn,  vid styrleder, lyftanordningar, frontlastaren mm man får leta, inget skal gnissla ock låta illa.

  Till smörjfettet behövs en fettspruta ock då ska man inte köpa de billiga, för de håller inte.

  Oljor ock kylarvätskan ska kontroleras ock fyllas efter/bytas om den är för gammal ock svart. luften i däcken ska kollas åtminstone en gång per år.


  Redskapen. 

  Oavsett vad det gäller för redskap vare sig det är en tre-skärig plog, en slåtterbalk eller en vagn så ska den vara klar att tas i bruk. Med det menar jag att den ska vara rengjord, uppsmörjd ock kontrolerad. När gör man då det? Jo det göres bäst efter att man har använt redskapet,

  man ser då e v skador ock har då tid att åtgärda det till nästa gång (förslagsvis under vintern) på detta vis vet man att allt är redo för nästa gång. I skördetider har man inte tid att sitta ock vänta på grejor medans regnmålnen hopar sig, då är det action som gäller hela dagen ock halva natten! glöm inte att kraftöverföringsaxel/axlarna också ska smörjas, precis som e v kedjor ock kugghjul.

  Kan man svetsa kan man rädda många tusenlappar ock mycket halvtrasigt som gått sönder i otiden.Därför är det mitt varma råd att alla som har en traktor med d v redskap ska gå någon form av svetskurs.

  När man ska sätta för ett redskap skall man även där ha planerat. Säg att jag har en hövändare påkopplad ock ska ställa av den, då ska man ställa av den på ett plant underlag. gärna så att maskinen står plant samt att traktorn också står så plant som möjligt för då har man det lättare sen när man ska ha på den igen.

  Man backar mot redskapet sakta ock säkert, sen sänker man lyftarmarna ock koplar på dem. sen sätter man fast tryckstången. sen koplar man på kraftöverföringsaxeln eller hydralslangarna om det är så, nu kan man lyfta.

  Oftast krånglar det med lyftarmarna, är man nära kan man sparka på dem, slå med en brädlapp. bäst är om man är två men man får absolut inte ha en växel i ock stå på koplingen medans den andre står bakom traktorn ock jobbar,

  Om redskapet man har drivs via kraftuttaget så måste kraftöverföringsaxeln ha ett fullgott skydd av gul plast, samt låsas fast med en kedja så det inte snurrar med. Har den inte skyddet ock man fastnar i axeln rivs man i bitar! 


  Alternativ.nu | Om handboken | Support