Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Honungsbär

    Innehållsförteckning
    1. 1. Blåbärstry
    2. 2. Bärtry
      1. 2.1. Lonicera caerulea v. kamtschatica
        1. 2.1.1. Odling
        2. 2.1.2. Förökning
        3. 2.1.3. Skörd
        4. 2.1.4. Användning
        5. 2.1.5. Sorter
          1. 2.1.5.1. Amfora
          2. 2.1.5.2. Amur
          3. 2.1.5.3. Anja 
          4. 2.1.5.4. Atut
          5. 2.1.5.5. Blue Velvet
          6. 2.1.5.6. Duet
          7. 2.1.5.7. Fialka
          8. 2.1.5.8. Goluboye Vereteno
          9. 2.1.5.9. Kamtchadalka
          10. 2.1.5.10. Leningrads Jätte
          11. 2.1.5.11. Maistar
          12. 2.1.5.12. Morena
          13. 2.1.5.13. Nimfa
          14. 2.1.5.14. Sinyaya Ptitsin
          15. 2.1.5.15. Tomitchka
          16. 2.1.5.16. Start
              1. 2.1.5.16.1.1. Läs mer

    Version från och med 15:52, 25 Okt 2020

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

    Blåbärstry

    Bärtry

    Lonicera caerulea v. kamtschatica

    Svenskt blåtry är oätlig men varianten från Sibirien och Kurilerna är ätlig och god. Den blir ca 1,5 m hög och bred. Honungsbäret tål kyla mycket DSC01855.JPGbra och anses klara - 40 C. Busken blommar tidigt på året men blommorna klarar -7 C. Så tidigt på året är det huvudsakligen humlor som pollinerar så det är viktigt att det finns humlor i omgivningen. Troligen är honungsbäret gynnsamt för humlepopulationen tack vare sin tidiga blomning. Bären mognar från mitten av juni. Nackdelen med bären är att de lätt faller av när de är mogna. Detta kan också underlätta skörden. Smaken på bären påminner om blåbär. Vissa sorter är lite syrliga, andra kan smaka som blåbär med en antydan av smultron eller hallon.

    Odling

    Honungsbär tycks trivas i de flesta jordar. Försök har visat att växer bra i ren, okalkad torv med ett pH på 4,5 men även i lerjord med ett pH på 7. Som de flesta bär måste busken stå soligt för att ge en god skörd. Gödsling kan ske med organiskt gödsel eller konstgödsel.

    Buskarna planteras något djupare än de stått tidigare. Avståndet mellan plantorna bör vara ca 1,5 m. Man behöver inte bekymra sig om beskärning de första 5-6 åren sedan kan man ta bort de äldsta grenarna. Honungsbär är friska och angrips sällan av sjukdomar.

    Förökning

    Honungsbär är lätta att föröka med örtartade sticklingar på våren. Avläggning fungerar också utmärkt. Så fröna när bären är mogna. De nya plantorna kommer snabbt upp och klarar vintern helt utmärkt.

    Skörd

    DSC01857-2.JPGBären lossnar lätt från busken när de är mogna därför kan man skaka grenarna så att bären faller. En idé från Kanada är att använda ett uppochnervänt paraply under grenen och sedan skaka. Det är viktigt att inte vänta alltför länge med att skörda för då kan bären redan fallit av.

    Användning

    Bären kan användas till sylt, juice, saft, gelé och vin.

    Sorter

    Amfora

    Amur

    Anja 

    En relatívt ny sort från Balsgård. Anja är utvald för sitt växtsätt och inte för bärproduktion.

    Atut

    Blue Velvet

    Mycket vackert bladverk. Bladen är mjukt ludna. Bären av medelgod smak.

    Duet

    Busken är bredare än hög. Bra medelhög marktäckare.

    Fialka

    Goluboye Vereteno

    Kamtchadalka

    Leningrads Jätte

    En av de absolut populäraste sorterna vid smaktest.

    Maistar

    Morena

    Nimfa

    Sinyaya Ptitsin

    Ganska syrlig men god när den är helt mogen.

    Tomitchka

    Start

    Läs mer

    www.haskap.ca

    Leif Blomqvist: Trädgårdens Bär  ISBN 978-952-1610-9

     

    På Denningarums Gård testas ett antal sorter av Honungsbär. Det kommer även att provas i kommersiell skala med ca 400 små buskar som planteras 2010.  www.denningrumsgard.nu


    Alternativ.nu | Om handboken | Support