Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Honungsbär

  Innehållsförteckning
  1. 1. Blåbärstry
  2. 2. Bärtry
   1. 2.1. Lonicera caerulea v. kamtschatica
     1. 2.1.1.1. Odling

  Version från och med 14:08, 25 Okt 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Blåbärstry

  Bärtry

  Lonicera caerulea v. kamtschatica

  Svenskt blåtry är oätlig men varianten från Sibirien och Kurilerna är ätlig och god. Den blir ca 1,5 m hög och bred. Honungsbäret tål kyla mycket bra och anses klara - 40 C. Busken blommar tidigt på året men blommorna klarar -7 C. Så tidigt på året är det huvudsakligen humlor som pollinerar så det är viktigt att det finns humlor i omgivningen. Troligen är honungsbäret gynnsamt för humlepopulationen tack vare sin tidiga blomning. Bären mognar från mitten av juni. Nackdelen med bären är att de fallar lätt av när de är mogna. Detta kan också underlätta skörden. Smaken på bären påminner om blåbär. Vissa sorter är lite syrliga, andra kan smaka som blåbär med en antydan av smultron eller hallon.

  Odling

  Honungsbär tycks trivas i de flesta jordar. Försök har visat att växer bra i ren, okalkad torv med ett pH på 4,5 men även i lerjord med ett pH på 7. Som de flesta bär måste busken stå soligt för att ge en god skörd. Gödsling kan ske organiskt gödsel eller konstgödsel.

  Buskarna planteras något djupare än de stått tidigare. Avståndet mellan plantorna bör vara ca 1,5 m. Man behöver inte bekymra sig om beskärning de första 5-6 åren sedan kan man ta bort de äldsta grenarna. Honungsbär är friska och angrips sällan av sjukdomar.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support