Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Honungsbär

    Innehållsförteckning
    1. 1. Blåbärstry
    2. 2. Bärtry
      1. 2.1. Lonicera caerulea v. kamtschatica
          1. 2.1.1.1. Odling
          2. 2.1.1.2. Förökning
          3. 2.1.1.3. Skörd
            1. 2.1.1.3.1. Användning
            2. 2.1.1.3.2. Sorter
              1. 2.1.1.3.2.1. Amfora
              2. 2.1.1.3.2.2. Anja
              3. 2.1.1.3.2.3. Atut
              4. 2.1.1.3.2.4. Blue Velvet
              5. 2.1.1.3.2.5. Duet
              6. 2.1.1.3.2.6. Fialka
              7. 2.1.1.3.2.7. Goluboye Vereteno
              8. 2.1.1.3.2.8. Kamtchadalka
              9. 2.1.1.3.2.9. Leningrads Jätte
              10. 2.1.1.3.2.10. Morena
              11. 2.1.1.3.2.11. Nimfa
              12. 2.1.1.3.2.12. Sinyaya Ptitsin
              13. 2.1.1.3.2.13. Tomitchka
              14. 2.1.1.3.2.14. Start
              15. 2.1.1.3.2.15. Läs mer

    Version från och med 15:55, 25 Okt 2020

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

    Blåbärstry

    Bärtry

    Lonicera caerulea v. kamtschatica

    Svenskt blåtry är oätlig men varianten från Sibirien och Kurilerna är ätlig och god. Den blir ca 1,5 m hög och bred. Honungsbäret tål kyla mycket bra och anses klara - 40 C. Busken blommar tidigt på året men blommorna klarar -7 C. Så tidigt på året är det huvudsakligen humlor som pollinerar så det är viktigt att det finns humlor i omgivningen. Troligen är honungsbäret gynnsamt för humlepopulationen tack vare sin tidiga blomning. Bären mognar från mitten av juni. Nackdelen med bären är att de fallar lätt av när de är mogna. Detta kan också underlätta skörden. Smaken på bären påminner om blåbär. Vissa sorter är lite syrliga, andra kan smaka som blåbär med en antydan av smultron eller hallon.

    Odling

    Honungsbär tycks trivas i de flesta jordar. Försök har visat att växer bra i ren, okalkad torv med ett pH på 4,5 men även i lerjord med ett pH på 7. Som de flesta bär måste busken stå soligt för att ge en god skörd. Gödsling kan ske organiskt gödsel eller konstgödsel.

    Buskarna planteras något djupare än de stått tidigare. Avståndet mellan plantorna bör vara ca 1,5 m. Man behöver inte bekymra sig om beskärning de första 5-6 åren sedan kan man ta bort de äldsta grenarna. Honungsbär är friska och angrips sällan av sjukdomar.

    Förökning

    Honungsbär är lätta att föröka med örtartade sticklingar på våren. Avläggning fungerar också utmärkt.

    Skörd

    Bären lossnar lätt från busken när de är mogna därför kan man skaka grenarna så att bären faller. En idé från Kanada är att använda ett uppochnervänt paraply under grenen och sedan skaka. Det är viktigt att inte vänta alltför länge med att skörda för då kan bären redan fallit av.

    Användning

    Bären kan användas till sylt, juice, saft, gelé och vin.

    Sorter
    Amfora
    Anja
    Atut
    Blue Velvet
    Duet
    Fialka
    Goluboye Vereteno
    Kamtchadalka
    Leningrads Jätte
    Morena
    Nimfa
    Sinyaya Ptitsin
    Tomitchka
    Start
    Läs mer

    www.haskap.ca

    Leif Blomqvist: Trädgårdens Bär  ISBN 978-952-1610-9

     

    På Denningarums Gård testas ett antal sorter av Honungsbär. Det kommer även att provas i kommersiell skala med ca 400 små buskar som planteras 2009.  www.denningrumsgard.nu

     


    Alternativ.nu | Om handboken | Support