Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Körsbärskornell

    Innehållsförteckning
    1. 1. Cornus mas
      1. 1.1. Familjen Cornaceae
    2. 2. Odling
    3. 3. Förökning
    4. 4. Skörd
    5. 5. Användning
      1. 5.1. Källa

    Version från och med 13:35, 4 Apr 2020

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

    Cornus mas

    Familjen Cornaceae

    Körsbärskornellen växer vild i östra Europa och västra Asien. I Sverige odlas den som prydnadsbuske och häckväxt men det är få som vet att bären är ätliga. I mer trädgårdsintresserade länder har man jobbat med förädling av körsbärskornellen för att få fram större och godare bär. Man vet från utgrävningar att människan har utnyttjat bär från körsbärskornellen under många tusen år. Körsbärskornellen infördes till England på 15-hundratalet. Trädet eller busken kan bli gammal. I Kiev finns ett träd som är över 150 år. Körsbärskornellen växer ganska långsamt men blir ca 5 m hög och bred.

    Körsbärskornellen blommar mycket tidigt med gula blommor på bar kvist. Den är delvis självsteril så pollineringen kan vara ett problem i Sverige. Frukten är oftast röd med en ganska stor kärna.

    Odling

    Körsbärskornellen trivs på de flesta jordar. Den växer bra i skugga men bärskörden blir större i ett soligt läge. Det är lockande att sätta de små buskarna tätt men tänk på att så småningom blir de stora.

    Förökning

    Det går bra att så körsbärskornell men fröna bör få ca 4 månader med fukt och värrme och därefter 4 månaders kyla. Det enklaste är att så direkt efter skörden och ställa krukan inne. Kylningen kan sedan genomföras i kylskåpet. Det tråkiga med frösådd är att det tar mellan 6 och 20 år innan du får bär. Det bästa är att ympa utvalda sorter på fröplantorna så att man snabbt får skörd och vet att bären är stora och goda. Man kan försöka med örtartade sticklingar men de är svårrotade.

    Skörd

    Det är viktigt att bären är helt mogna när de skördas. Skaka försiktigt på grenarna så faller de mogna bär till marken.

    Användning

    Bären kan ätas färska, torkas eller saftas. Man kan också göra vin eller smaksätta alkohol med bären. I Ukraina framställer man juice kommersiellt av körsbärskornellbär.

    Cornus kommer av det latinska ordet för horn. Veden är nämligen mycket hård och liknas vid horn. Det kan kanske vara ett intressant material för hantverkare.

    Man har använt bären som medicin mot diarré och feber. I Ryssland anses bären hjälpa om man har fått i sig radioaktiva ämnen.

    Källa

    www.garden-shopping.de

    www.pfaf.org

    Lee Reich: Uncommon fruits for every garden


    Alternativ.nu | Om handboken | Support