Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Körsbärskornell

    Innehållsförteckning
    1. 1. Cornus mas
      1. 1.1. Familjen Cornaceae
    2. 2. Odling
    3. 3. Förökning
    4. 4. Skörd
    5. 5. Användning
    6. 6. Sorter
        1. 6.1.1. Devin
        2. 6.1.2. Jolico
        3. 6.1.3. Kazanlaker
        4. 6.1.4. Macrocarpa
        5. 6.1.5. Panchero
        6. 6.1.6. Pioneer
        7. 6.1.7. Shönbrunner Gourmetdirndl
        8. 6.1.8. Shan
        9. 6.1.9. Shumen
        10. 6.1.10. Spring Glow
        11. 6.1.11. Titus
        12. 6.1.12. Yellow
      1. 6.2. Källa

    Version från och med 07:19, 5 Apr 2020

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

    Cornus mas

    Familjen Cornaceae

    Körsbärskornellen växer vild i östra Europa och västra Asien. I Sverige odlas den som prydnadsbuske och häckväxt men det är få som vet att bären är ätliga. I mer trädgårdsintresserade länder har man jobbat med förädling av körsbärskornellen för att få fram större och godare bär. Man vet från utgrävningar att människan har utnyttjat bär från körsbärskornellen under många tusen år. Körsbärskornellen infördes till England på 15-hundratalet. Trädet eller busken kan bli gammal. I Kiev finns ett träd som är över 150 år. Körsbärskornellen växer ganska långsamt men blir ca 5 m hög och bred.

    Körsbärskornellen blommar mycket tidigt med gula blommor på bar kvist. Den är delvis självsteril så pollineringen kan vara ett problem i Sverige. En varm vårdag är körsbärskornellen en bra biväxt. Frukten är oftast röd med en ganska stor kärna.

    Odling

    Körsbärskornellen trivs på de flesta jordar. Den växer bra i skugga men bärskörden blir större i ett soligt läge. Det är lockande att sätta de små buskarna tätt men tänk på att de så småningom blir stora.

    Förökning

    Det går bra att så körsbärskornell men fröna bör få ca 4 månader med fukt och värrme och därefter 4 månaders kyla. Det enklaste är att så direkt efter skörden och ställa krukan inne. Kylningen kan sedan genomföras i kylskåpet. Det tråkiga med frösådd är att det tar mellan 6 och 20 år innan du får bär. Det bästa är att ympa utvalda sorter på fröplantorna så att man snabbt får skörd och vet att bären är stora och goda. Man kan försöka med örtartade sticklingar men de är svårrotade.

    Skörd

    Det är viktigt att bären är helt mogna när de skördas. Skaka försiktigt på grenarna, så faller de mogna bären till marken.

    Användning

    Bären kan ätas färska, torkas eller saftas. Man kan också göra vin eller smaksätta alkohol med bären. I Ukraina framställer man juice kommersiellt av bären.

    Cornus kommer av det latinska ordet för horn. Veden är nämligen mycket hård och liknas vid horn. Det kan kanske vara ett intressant material för hantverkare.

    Man har använt bären som medicin mot diarré och feber. I Ryssland anses bären hjälpa om man har fått i sig radioaktiva ämnen.

    Sorter

    Storfruktiga körsbärskorneller är dåligt testade i Sverige. Svenska plantskolor har dem normalt inte i sitt sortiment. De är dock lätta att köpa från Tyskland. Har du någon egen erfarenhet så berätta här på sidan.

    Devin

    Slovakisk, rikbärande sort.

    Jolico

    Bären är ca 25 mm stora. 125 mg C-vitamin per 100 gram bär.

    Kazanlaker

    Bulgarisk sort med ca 35mm stora, päronformade bär

    Macrocarpa

    Gammal sort. Bären större än vilda.

    Panchero

    Bulgarisk sort. Bären uppges kunna väga upp till 15 gram

    Pioneer

    Shönbrunner Gourmetdirndl

    Tysk sort med tidigt mognande, söta bär.

    Shan

    Bulgarisk storfruktig sort med runda bär

    Shumen

    Mycket senmognande. Troligen värdelös i Sverige.

    Spring Glow

    Prydnadssort som blommar tidigare än vildarten

    Titus

    Slovakisk sort, medelstora bär

    Yellow

    Gula bär, ca 20 mm stora.

     

     

     

    Källa

    www.garden-shopping.de

    www.pfaf.org

    Lee Reich: Uncommon fruits for every garden


    Alternativ.nu | Om handboken | Support