Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Basilika

  Version från och med 08:03, 22 Nov 2019

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

   

  Intro

  Basilika  kräver värme sol och ljus. Här i Sverige förodlar vi Basilika i Mars- April. För den som har tillgång till extraljus och ett varmt rum går Basilika att odla fram året runt. När frostnätterna är över planteras Basilikan ut i ett skyddat läge , men den bästa odlingsförutsättningen får man i ett växthus. Under sommaren kräver Basilika mycket näring och vatten. Som näring går gräsklipp bra att använda eller nässelvatten. En slokande Basilika som ser halvdöd ut går bra att vattna liv i igen. Detta sätter dock ner växtens växtkraft. Innan frostnätterna kommer på höstkkanten kan Basilikan tas in för fortsatt skörd långt in på hösten.

  Så Basilika i mindre krukor eller som bresådd i större kärl.  Jag tycker att bresådd funkar bra och vid omplantering så sätter man en eller ett par plantor i varje ny kruka. Använd en lätt jord gärna utblandad med tex. perlit. Perlit är en tilläggsprodukt som väger lite och suger upp vatten mycket bra, men som också är relativt dyr. Annars fungerar det med lite tillsatt sågspån eller sand. Täck fröna med ytterst lite jord och spraya sedan såytan. Förodlingen mår bra av ett drivhus men det går också bra utan. Basilikafrön är ljuskrävande och kan placeras i ett ljust fönsterparti men det allra bästa är en placering under lysrör. Låt aldrig jorden torka ut , men vattna ej heller för mycket. Är jorden fortfarande blöt efter ett dygn har du vattnat för mycket.När plantan får sitt första riktiga bladpar är det dags för omplantering. Även vid omplanteringen krävs lätt jord. För en tidigt kraftig växt ta tre fyra småplantor i varje ny kruka, för att få fler plantor ta en eller två i varje kruka, funkar riktigt bra. Se bara till att få med jordklumpen runt rötterna.När två veckor gått behövs gödselvatten då näringen börjar ta slut. När rötterna kommer ut ur botten på krukan krävs ytterligare en omplantering och då kan man plantera direkt i den kruka man tänkt sig som sommarkruka. Även de som skall planteras ut i växthus eller friland kan komma ut nu, men tänk på skydd mot frostnätter. En viss avhärdning från förodlingen till växtplats är inte fel, Men det fungerar att plantera ut dem direkt om vädret är bra. Den ultimata natttemperaturen för Basilika är 15 grader men lite svalare är inga bekymmer. 

  Basilika är relativt lättskött. Att tänka på är att vattna regelbundet , men det får inte vara för blött.  Tänk på gödslingen och se till att inte Basilikan börjar att blomma, då den har en kraftig fortplanteringsdrift. För att förhindra detta ska man toppa hela plantan innan blomningen har börjat. En varm sommar behövs detta göras vid ett flertal tillfällen. 

  Basilika Genovese : Detta är den Basilika som vi köper i butik. Men det har kommit ett tillägg. För att denna Basilikasort ska få kallas Genovese ska den komma från staden Ligurien som ligger i Italien. Detta är alltså ett märkesskydd , så vår butiksBasilika ska kallas storbladig Basilika eller enbart Basilika. Det finns en rad olika sorters Basilika med olika smakinriktning.  Välj de som verkar intressanta och kom ihåg att sätt flera plantor, så kan man alternera plantorna och vissa får vila.                                                                                                                                                                                                                 

  Problem och sjukdomar

  Skörd och förvaring

  Ta eget frö

   

   

   

  Författare:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support