Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Varför självhushållning?

  Innehållsförteckning
  1. 1. Vart är vi på väg?

  Version från och med 16:28, 11 Aug 2020

  till den här versionen.

  Återgå till Versionsarkiv.

  Visa nuvarande version

  Det finns förstås många anledningar men några av dem kan t.ex. vara att man vill ”lämna ekorrhjulet”, att man vill leva ett enklare liv närmare naturen, att man vill leva billigt eller att man helt enkelt inte vill slita så hårt på planeten.

  Är man betänksam över vad som händer vid ett långvarigt elavbrott, vid en allvarlig ekonomisk kris eller om stora vinterstormen slår till finns det också anledning att tänka på hur man klarar sig ”off grid” - även om syftet då är ett annat. Precis som man har försäkringar kan det vara bra att vara förutseende när det gäller saker som kan gå på tok och bland off grid-kunskaperna finns mycket att hämta.

  För egen del blir jag allt mer undrande över vart vår ekonomi är på väg, vad som händer med klimatet och hur det kommer att påverka samhället och oss människor.

  Det finns alltså många skilda skäl till att tänka på hur man kan klara sig själv, oavsett om vi menar att klara fyra dagars strömavbrott i en lägenhet på vintern eller självhushållning på landet.

   

  Vart är vi på väg?

  Vår ekonomi - hur mycket pengar vi använder, hur mycket varor vi köper och säljer och hur mycket energi vi gör av med - har växt extremt sedan andra världskriget. Tillväxten har varit så snabb att det inte kan fortsätta på samma sätt därför att det inte finns resurser.

  Från 1970 till 2008 när krisen slog till hade ekonomin - åtminstone i USA - dubblats fem gånger; ungefär vart åttonde år. Ska fortsatt ha samma ekonomiska utveckling som hittills måste vi dubbla igen från 2012 till ca 2020. Vi måste göra av med lika mycket olja, metaller och ekologiska system som vi gjort sedan vi började använda olja - på knappt tio år. Tror du det går?

  Om det inte går - vart är vi då på väg och hur blir ”resan dit”?

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support