Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Kapställning

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  _DSC6495w.jpg

  För att kapa klen ved med motorsåg har jag gjort en ställning som jag lägger slanorna i. Ställningen på bilden är tre meter lång och uppdelad i tre fack per meter så att jag får 33 cm lång ved. Bilden visar min gamla ställning för långa slanor. Numera lagrar jag all min ved i enmeterslängder och har en meterlång ställning som står på egna ben och är lätt att flytta.
   
   
  _DSC6496w.jpg _DSC6497w.jpg
   
  Det är en fördel att lägga krokiga bitar med ryggen ner så att de inte låser sågkedjan.
   
  Om det är väldigt klena slanor och särskilt när man gör det sista snittet när bitarna bara är 66 cm långa så vill de gärna snurra och hoppa när man sätter an sågen. Man kan ju lägga en tung kätting över slanorna eller lägga några stadiga bitar överst, men man kan också ta det lite försiktigt och sätta svärdänden mot översta slanan och trycka framåt så att kraften från kedjan blir neråt och inte bakåt så brukar det gå bra.
  Det är en stor fördel att det är luft under veden så att man kan få in armen under och lyfta hela fånget på en gång.
   
   
  På bildens ställning sitter ståndarna för tätt ihop. Det bör vara minst 7 cm mellan dem. Man riktar ju sågsnittet mitt emellan dem och det är lätt att komma lite snett och om man har otur kan man t o m råka såga i spikarna som tvärklossarna är fästa med.
   
   
  En nackdel är att det samlas en del sågspån bland veden.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Alternativ.nu | Om handboken | Support