Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Örter
ÖrterEdit

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Örter kan vara så mycket. Det finns flera olika definitioner på begreppet ört. I Svenska örtasällskapet - och i Royal Hortikultural Society - har vi två olika. Den ena är:

  <style type="text/css"></style>

  Enligt National-Encyclopedin

   

  ört, fanerogam (fröväxt) som inte alls eller endast obetydligt är förvedad. Örternas ovanjordiska delar dör vanligen bort vid vegetationsperiodens slut eller efter frösättningen. Fleråriga och tvååriga örter överlever med stammar och rötter i marken, ibland med kvarsittande blad, samt med frön, medan de ettåriga överlever med frön. Gränsen mellan ört och buske är inte helt klar; s.k. halvbuskar har bara delvis förvedade årsskott, vilka i sina örtartade delar vissnar bort vid vegetationsperiodens slut. Det kan påpekas att även gräs och gräsartade växter omfattas av ovanstående definition; jfr dock örtartade växter.

   

  örtartade växter, herbider, en av de tre grupper av fanerogamer (fröväxter) som växtlighet delas in i vid bl.a. vegetationsanalys och vegetationsinventering. De andra grupperna är stråväxter (i första hand gräs, halvgräs och tågväxter) samt vedväxter (träd, buskar och ris).

   

   

  Den andra är:

   

  Örter är växter som genom sina halter av användbara eller verksamma ämnen, smak, doft, färg och sruktur kan användas på olika sätt.

  Droppe.jpg

   

  Undersidor:

  På följande sidor kan du läsa om olika örter från A till Ö

  Hur man anlägger en örtagård

  Teman för örtagårdar

  Matörter

  Läkeörter eller må-bra-örter

  Doftörter

  maleextra

  Hushållsörter

  Färgväxter

  Spånadsväxter

     Sidan ändrades senast den 14:20, 29 Dec 2017 av Anonymous?
  Visningar: 2361
  Ändringar: 2
  Taggar:
  • No tags
  (Redigera tagg)


  Alternativ.nu | Om handboken | Support