Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Liljelök

    Innehållsförteckning
    1. 1. Lilium-arter
      1. 1.1. Källor:


    Lilium-arter


    Liljor är vanliga prydnadsväxter i sverige men de odlas sällan som matväxt. I östasien anses de däremot vara en delikatess trotts att de inte har någon utpräglad smak. Ta bort de tidiga knopparna från liljan så går all energi till att bygga upp löken istället. Liljelökar skiljer sig från alium-arternas lökar då den kottlik och uppbyggd av köttiga fjäll. Det är dessa fjäll som lämpar sig utmärkt i t.ex. grytor där de har en redande effekt.
    Vid förökning planteras enskilda fjäll som var och en blir till en ny lök.

    Man äter flera olika lilje-arter men de vanligaste är:
    tigerlilja, lilium lancifolium
    kantonlilja, lilium brownii
    eldlilja, lilium davidii
     

    Källor:

    Lunds universitet, Botaniska trädgården: Roten till det goda
    M. Widén: Det gröna Kina, Växter på matbordet, 2010, ISBN 978-91-633-6847-9

    Alternativ.nu | Om handboken | Support