Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Jordkällare

    Innehållsförteckning
    1. 1. Underhåll
    2. 2. Lästips

    Var rädd om din gamla jordkällare! Den håller maten kall året runt, är ovärderlig vid strömavbrott och är en viktig del av vår kulturhistoria. Med ganska enkla medel och lite årligt underhåll kan du fortsätta ha glädje av.

    Underhåll

    En jordkällare är tämligen underhållsfri men det finns saker man bör tänka på.

    • Fukt, det kan vara bra att ha en huv (och insektsnät) på ventilationsröret så att inte vatten (och insekter) kan komma ned i källaren den vägen.
    • Vatten och frostsprängning i taket bör man se upp med. Märker man att det kommer in mycket vatten ovanifrån kan man bygga ett enkelt tak ovanpå jordkällaren.
      Jordkällare.jpg
      Tak på jordkällare
       
    • Tjära in trädetaljer i jordkällaren årligen, exempelvis dörrposter och dörrar.
    • Är det mycket fukt som kommer in underifrån kan det vara idé att gräva upp ett dike runt jordkällaren och lägga ned ett dräneringsrör med grus runt. Med åren kan marken omkring jordkällaren ha höjts och därigenom kan vattnet ha fått en annan avrinning, det kan då i vissa fall räcka med att dra av jordlagret runt om källaren så att lutningen blir bort från den.

    Lästips

    I Åter 2/17 berättas om en jordkällarrestaurering i Gudhem. Mer om den och andra jordkällar finns att läsa i boken ”Ta hand om din jordkällare”av Ann-Charlott Hajdu-Rafis. Den finns att läsa som PDF här


    Alternativ.nu | Om handboken | Support