Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Rova

    Innehållsförteckning
    1. 1. Brassica rapa; rapifera gruppen

    Brassica rapa; rapifera gruppen

    Rova har historiskt varit en mycket viktig gröda i Sverige, den kunde odlas i princip överallt både som människoföda och foder. Från 1700-talet och frammåt har den allt mer konkurrerats ut av potatisen.
    I dag odlas i princip enbart majrova (se egen artikel) och foderrova men det finns många gamla sorter som förtjänar en egen sida, speciellt som de odlas annorlunda. Majrova sås tidigt och växer fort. Den tål inte att lagras utan äts som färskvara, gärna råriven. Gamla rovsorter däremot sås sent, som tidigast efter midsommar men ofta inte förrän i juli eller rent av augusti. Detta för att undvika jordloppor under högsommaren och för att ge bättre smak. Pröva att så dem efter att du skördat tidig potatis eller tidiga ärtor. De går också aldeles utmärkt att lagra.
    Rovor finns i många olika färger och former men det är svårt att få tag på utsäde då de inte säljs kommersiellt. Med lite tur kan du dock hitta en av de otaliga lokala sorterna.


    Alternativ.nu | Om handboken | Support