Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Luddkörsbär

    Innehållsförteckning
    1. 1. Prunus tomentosa Familjen Rosaceae
      1. 1.1. Odling
      2. 1.2. Förökning
      3. 1.3. Användning
      4. 1.4. Sorter
        1. 1.4.1. Orient
        2. 1.4.2. Slate
        3. 1.4.3. Monroe

    Prunus tomentosa
    Familjen Rosaceae

    Luddkörsbär kommer ursprungligen från centralasien men har förvildats i stora delar av Asien, från Korea och Japan till Himalaya. Det är en buske som blir mellan 150 cm och 300 cm hög. Härdigheten varierar broende på vilken klon man använder. I Sverige anses den härdig till zon 3 men i USA och Kanada anses den klara - 40 grader. Luddkörsbär blommar tidigt på våren med vita blommor. Blomningen är mycket riklig och blommorna tål lite frost. Busken är normalt självsteril så man bör sätta flera plantor. Det finns kloner som är självfertila. Med tanke på den tidiga blomningen är det viktigt att det finns vilda pollinerande insekter då det inte är säkert att bina flyger så tidigt. Bären är röda med en ganska stor kärna.

    Luddkörsbär odlas kommersiellt i Ryssland.

    Odling

    Luddkörsbär ska stå soligt och i väldränerad jord. Är det mycket torrt så ska man använda fröplantor då de utvecklar en kraftig pålrot som går djupt ner i jorden. Sticklingsplantor eller rotskott bildar ingen pålrot. Vill man få maximal skörd så beskär man busken lite. Ta bort gamla grenar och öppna upp busken så att solen kommer åt överallt. Man kan också odla luddkörsbär som en vanlig klippt häck. En gammal ful planta kan man skära ner helt.

    Förökning

    Det enklaste är att så kärnor. Kärnorna sås direkt efter skörden och gror sedan på våren. Skydda fröna mot möss och sorkar. När plantan är tre år kan man förvänta sig lite bär. Har man en bra sort så kan man använda örtartade sticklingar som tas ungefär när bären mognar. Sticklingarna ska helst behandlas med IBA. Det går även att använda vedartade sticklingar och avläggning.

    Användning

    När man plockar luddkörsbär så sitter stjälken kvar på busken vilket gör att bäret skadas. Bäret måste därför användas snabbt. Det bästa är kanske att äta bären direkt från busken men annars använder man luddkörsbär på samma sätt som andra körsbär.

    Sorter

    Det finns nästan inga sorter att få tag på i Europa. De ryska sorterna säljs inte här. Det är därför angeläget att många sår plantor för att sedan selektera ut bra sorter som passar att odla i Sverige.

    Orient

    En amerikansk sort som ibland finns i plantskolorna. Den anses vara själfertil och ha välsmakande bär.

    Slate

    Amerikansk sort som troligen inte finns till salu i Europa.

    Monroe

    Amerikansk sort som troligen inte finns till salu i Europa.


    Alternativ.nu | Om handboken | Support