Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Nunotovning

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Version från och med 10:33, 26 Apr 2021

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

    Nunotovning är ett nyskapande av den vanliga hedliga tovningen med såpa och vatten. I denna teknik så anvnder du varmt vatten och såpa som till vanlig tovning med du tillsätter ett glesvävt tyg tex organsa, siden, linne och bommul(fungerar bra men ger en grövre kvalite). Du tar dina lappar spelar ingen roll hur de är klipta eller hur dom ser ut dom det är hål i dem eller om dom är hela. Sen blöter du tyget så att det är helt blött men det skall inte rinna vatten av tyget (tänk på att skydda underlaget eller tova på underlag som tål vatten). Lägg sedan på ull ett tunt lager räcker bara du täcke dina tygbitar (tygbitarna skall ha en liten överlappning ca 0.5cm). Om du vill ha en grövre kvalite så lägg två lager men i motsatt riktning som du la ut det första lagret ull.

    Blöt sedan ullen (enklast är ju att du använder en skvätt flaska som när du stryker). Allt skall nu vara blött och du skall rulla detta i tex en handduk eller bommuls väv. Jag använder själv en shalusi först och sen tar jag bommulstyget senare när jag tovar. Under använder jag plastpåse eller en gammal presening för att förhindra vatten lekage.

    Du skall nu rulla detta i 5 minuter, efter dessa 5 minuter så ska du titta försiktiskt på tygets sida om ullens fibrer har kommit igenom tyget. Om det har kommit igenom så tovar du 5 min till. Om det inte har kommit igenom så tovar du en stund sen kolla osv. Det kan vara så att ditt tyg är för hårt vävt att det inte kan krypa in några ull fibrer eller så har du varit för svag när du rullat. 

    När de 10 minuterna har gått är man ganska trött i armarna ta försiktigt upp rullen och se om alla fibrer är på tygsidan om så är fallet kan du nu ta ut allt ur rullen och vika ihop den till en fyrkant med tyget innåt och kasta den försiktigt på ett hårt underlag. (jag kastar helst i slasken så slipper man vatten överallt. En plastpåse utanfå är också smart) Nu kommer du börja se att tyget drar ihop sig och blir krusigt och du får en struktur på hela arbetet. Du är klar när du anser att ullen sitter fast och du har fått den yta du vill ha.

    Denna teknik kan man dra långt du kan göra ihåliga ting som kuddar, kläder m.m.

    Och du slipper klippa dina tyger och du får jättevackert slutresultat.

    Att tänka på tyget och ullen skall vara blöt hela tiden det är värmen som gör att det tovar samt du behöver bara såpa från början. Om du använder ofabrik ull så tvätta den innan och karda den lös det blir jätte fin struktur om du använder stora sook med ull i denna teknik.

    Tyget krymper 50 procent så det går åt mycket tyg och lite ull men det blir väldigt fint :)

    Hoppas detta kan vara något för er att pysla med :)  

    ��


    Alternativ.nu | Om handboken | Support