Fäbod, fäbodbruk och fäbodkulturInnehållsförteckningFör att återgå, måste du jämföra versionen du önskar återgå till med den nuvarande versionen genom att välja båda från versionsarkivet. Kombinerad revisionsjämförelse... Från under ... Version från 10:17, 18 Aug 2017... Från under ... Version från och med 10:20, 18 Aug 2017... Från under historiska tidsrymder mycket stor omfattning av extensiv betesdrift på den skandinaviska halvön i skogar, fjäll och även ute på skärgårdsöar, och därmed alltså över praktiskt taget hela vårt land, återfinns numera endast ett mindre antal fäbodbrukare som fortfarande upprätthåller betesdrift på traditionellt vis. Det nuvarande s k fäbodområdet sträcker sig från Värmland och norrut, med tonvikten på Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Endast ett fåtal fäbodbrukare bedrivernumera mjölkproduktion och produktförädling på fäboden. Det finns dock en strävan att bevara och utveckla denna historiskt förankrade och traditionella brukarkultur och driftform som i sig inrymmer många värden. ... |
|