Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Djur

    Innehållsförteckning
    1. 1. Undersidor:
    2. 2. Relaterade sidor:
    3. 3.  
    4. 4.  
    DSC02938.jpg
    Djur är för många en självklarhet i ett självhushåll. Det går utmärkt att få ihop en hyfsad grad av självhushållning även utan djur, mepå våra breddgrader är det ett enkelt sätt att tillfredsställa sitt behov av protein och fett genom mjölk, ägg och kött.

    Från djuren får vi också en massa nyttiga biprodukter som t ex pälsskinn, läder och ull. Småskalig djurhållning har därför alltid varit en del av den svenska hushållstraditionen och det var inte alls länge sedan så gott som varje familj hade en ko, en häst, ett par grisar och en hönsflock

      I dag, då de flesta självhushållsintresserade har ett lönearbete utanför hemmet, är de vanligaste husdjuren höns och får. Dels för att de kräver något mindre tillsyn och skötsel, dels för att de är enkla nybörjardjur som ger mycket tillbaks utan att kräva några större investeringar eller förkunskaper.

      Att hålla sig med en liten djurflock kan idag, precis som förr i tiden, utgöra en trygg ekonomisk bas i familjens försörjning; vad som än händer på arbetsmarknaden så har man sin mat. För de flesta är det dock andra värden som avgör: att få närproducerade, ekologiska och nyttiga råvaror, att veta att djuret inte fötts upp under onaturliga och plågsamma omständigheter, att veta att det fått dö på ett värdigt sätt. Den egna småskaliga djurhållningen ger också ofta en ny dimension till tillvaron, i form av nära relationer med djuren och en inblick i gåtan kring födande, liv och död.

     

    För att få ha lantbruksdjur, exempelvis kor, grisar, får, getter, måste man ha ett så kallat SE-nummer som man ansöker om från Jordbruksverket (länk till blankett) där man också anger vilka djurslag man tänker sig ha. Innan man fått detta SE-nummer och kopplingen till djurslag så kan/ska man inte köpa några djur då detta kan orsaka problem vid kontroller o.s.v. För tidigare nämnda djurslag är man skyldig att föra stalljournal över vilka djur man har i besättningen för tillfället, där skriver man alltså in nyinköp, dödsfall, födslar, försäljningar. Förutom att skriva i stalljournalen så behöver man oftast rapportera in in- eller utflyttning av djur till Jordbruksverket, regelverket för detta ser lite olika ut beroende på djurslag.

    Relaterade sidor:
     
     

    Alternativ.nu | Om handboken | Support