Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Kaniner

    Kort om kaniner

    Undersidor:

    Kaninen är ett av våra mest produktiva djur. De är fantastiska grovfoderomvandlare och ger otroligt mycket kött på väldigt lite foder. De kan hållas på relativt små ytor per individ och kan bo utomhus året om. Köttet liknar hare och kyckling, och rätt tillagat är det väldigt gott. Kaninkött har väldigt låg fetthalt, så ett äldre eller fel tillagat djur kan bli mycket segt och torrt att äta. 

    Vad äter en kanin?

    En kanins basföda (minst 85%) är olika grässlag och örter. På sommaren kan de leva på det du samlar åt dom i naturen, resten av året ska de alltid ha tillgång till hö eller hösilage av bra kvalitét. Kaniner uppskattar även små givor av grönsaker och frukt (potatisskal och kål ska man ge mycket lite av). Kaniner som växer eller används till avel behöver garanterade mängder protein, mineraler och vitaminer för att kunna prestera och inte drabbas av brister. Det enklaste sättet att tillföra det är med ett artspecifikt färdigfoder i pelletsform (kostar vanligtvis 180-500kr/25kg), men det är inte alltid det billigaste eller bästa.

    Kaniners matsmältning är avgörande för deras hälsa! Brist på grovfoder och eller för stora givor av kraftfoder med låg fiberhalt kan i värsta fall leda till döden hos ungar.

    Kaniner ska ha tillgång till gnagmaterial eftersom deras tänder växer hela livet och behöver slitas ner. Tur att det finns massor av kvistar i skogen! En vedklabb är inte lika uppskattat, då det kaninerna vill åt är det näringsrika lagret mellan barken och veden. En kanin som har bettfel (medfött eller från skada) kan inte slita ner sina tänder och de växer då ohejdat. En sådan kanin måste antingen avlivas eller så får man klippa tänderna regelbundet.  

    Läs mer om foder...

    Hur ska kaninens bostad se ut?

    En kaninbur för en liten kanin (upp till 3kg vuxenvikt) måste minst vara 50x50x100cm stor. Detta är dock väldigt litet, även för de minsta raserna, och om man ska bygga många burar till små kaniner är 120x60x50 ett bättre mått då de flesta skivor är 120cm breda. Större kaniner ska ha större burar och högre i tak, i L80 kan man läsa mer om detta. Kaniner ska skyddas från rovdjur, väta och drag. En utebur ska därför helst stå på ben, ha tre täckta sidor och ett utskjutande tak. Man ska inte använda hönsnät till kaninburar, då kaninerna har så vassa tänder att de kan bita sig igenom nätet. Dessutom är hönsnät mycket lätt att slita sönder för rovdjur. Det är förbjudet i Sverige med nätbotten på upphöjda burar. Sommartid kan kaninerna gå i markburar som har nätbotten, men de ska även då skyddas från regn och vind. Kalla vintrar är det bra att ha gott om halm i buren, och det tillför ökad livskvalité om de får ha lite halm fast de bor inomhus med en familj. Det är lag på att alla kaniner ska ha en hylla i sin bur. Hyllan kan utgöras av ett litet hus eller en pall - enda kravet är att kaninen ska kunna sitta på och under. Har man flera kaniner i samma bur eller i ett hägn ska alla kaniner kunna sitta på en hylla samtidigt. Kaniner är aktiva djur som gärna springer runt och leker om de har en inspirerande miljö. En tunnel av kartong (gjutrör), gnagpinnar, en toarulle, stockar, bollar osv ger din kanin livskvalitét.

    Som underlag i buren kan du använda spån, halm, papperspellets, träpellets, hampaströ, torvströ, papperströ eller en kombination av dessa. Kattsand är olämpligt till kaniner då de gräver mycket och kan dö av "stenlunga". 

    Den mest naturliga bostad du kan ge dina kaniner är ett stort hägn med grävmöjligheter. Ha ett nät ovanpå för att skydda från rovfåglar och se till att det finns nog med skyddade utrymmen för att alla kaniner ska kunna vara "inomhus". Gömställen hjälper även till att hålla lugnet i flocken och skador till ett minimum. Men man ska tänka på att alla kaniner kan börja slåss, så om man vill visa sina kaniner på en utställning måste dom få ha egna burar.

    Läs mer om bo och hägn...

    Hur gör man fler kaniner?

    Kaniner 007.JPGEn kaninhona kan brunsta närsomhelst på året, men blir ofta "triggad" av ökat ljus och stigande temperaturer. En del brunstar dock mitt i vintern fast de bor utomhus. En brunstig hona kan bli grinig, grymtar, gräver mycket och hennes kön blir svullet och rosa-rött. Sätt in honan till hanen eller låt dom mötas i en hage. Dom kommer att springa runt litegrann, men om honan är villig kommer hon efter ett tag att låta hanen bestiga henne samtidigt som hon skjuter upp rumpan. Betäckningen går mycket fort och hanen brukar avsluta med en grymtning och trillar av honan. Låt dom para sig flera gånger eller gå ihop i några dagar. Om honan är dräktig brukar man märka en ändring på hennes beteende, hon kanske gräver jättemycket i sin bur eller grymtar mycket. En kanin är dräktig i 28-31 dagar. När det närmar sig födseln bygger hon ett bo av halm eller hö (sätt alltid in halm och en bolåda till en dräktig hona). 24 till 1 timme innan drar hon päls och fyller boet med. Födseln brukar gå snabbt, vanligtvis på natten när man inte är där. Kika in i bolådan, om det är något som rör på sig så plocka ut mamman, klappa henne så du får hennes lukt på händerna och peta försiktigt för att se om det finns några döda ungar - ta bort dessa. Låt honan och ungarna vara ifred så mycket som möjligt och titta till boet max en gång per dygn. Honan diar oftast bara 1 gång per dygn, så var inte orolig om hon verkar "strunta" i dom. Vid ungefär 10 dagar börjar dom öppna ögonen, och vid 2 veckor börjar dom stappla ur boet. Vid 3 veckor smakar dom på pellets och börjar springa runt och vara söta. Ungarna kan flytta ifrån sin mamma tidigast vid 6 veckor (enligt djurskyddslagen), men det är bättre att låta dom gå tillsammans tills åtminstone 7-8 veckor. Ungar som flyttas ifrån sin mamma kan med fördel bo ihop tills de är 12-16 veckor, då de börjar bli könsmogna. Vid köttproduktion kan man låta ungdjuren gå tillsammans i ett stort hägn till denna ålder, vissa köttraser är då slaktmogna. Ska man låta kaniner gå i grupp en längre tid ska man dela på könen och låta hanarna få en egen bur. Kaniner har mycket vassa tänder och kan göra varandra stor skada om de börjar slåss, förutom att det är möjligt att honorna blir dräktiga vid en ålder då deras kroppar inte är färdigväxta och redo för det.  

    Läs mer om ungar och uppfödning...

    Hur många kaniner behöver jag till självhushållning?

    Om du ska ha kaninerna till kött, så kan du räkna med att 1 hona kan ge dig 3-20 ungar totalt per år, beroende på vilken ras hon är och hur fertila linjer hon kommer fårn. 2 kullar under sommarhalvåret är rimligt att ta utan att slita alltför mycket på honan. Beroende på hur länge du låter ungdjuren växa och vilken ras dom är kan du då få 5-40kg kött från 1 avelshona på ett år. 
     

    Alternativ.nu | Om handboken | Support