Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Grisar

    Innehållsförteckning
    1. 1. Undersidor:

    118_1883.jpg

    För den som har möjlighet att hålla gris över sommaren finns det mycket jobb, nytta och glädje att se fram emot. Och mycket och gott kött.

     Grisar är sociala och lekfulla djur. När du väl blivit en del av flocken älskar de när du vill vara med och busa, kela eller spela fotboll. En gris är ett flockdjur och vantrivs ensam. Om du inte behöver två hela grisar till dig och din familj är det en bra idé att skaffa gris med en annan familj. Förutom att din gris får en kompis blir det lättare för dig; det är inte mer jobb med två grisar men du får hjälp med passning, foderhämtning, stängsling, mm. 

      Grisar äter faktiskt väldigt mycket. Det räcker inte med hushållsavfallet från en familj. Det vanligaste är spannmål , men kokt potatis går också, det är rätt mycket jobb, men vill man vara självförsörjande på foder så är det nog ändå det minst arbetsamma alternativet.  Grisar behöver rejäla hagar, helt smed elnät eller eltråd. Huset kan vara hyfsat enkelt, bara det inte är dragigt och de har ordenligt med halm att bädda med.

      Det blir ganska mycket kött på en gång när man slaktar, ca 80-100 kg om man skaffar kultingarna i maj och slaktar i början av december. En kulting kostar idag ca 400:- och äter igenomsnitt ett kg spannmål om dagen under sin livstid, vilket ger ungefär lika mycket i foderkostnad.

    Nackdelar med att ha gris:

    • Man kan inte ha dem lika fritt och på stora ytor, som t ex får.
    • Mycket jobb med fodret om man vill kunna odla det själv.
    • Ställer lätt till skada om de rymmer.
    • Måste matas 2-3 gånger om dagen.
    • Ger inga pälsskinn.
    • Dyrt att köpa kultingar eller hålla sugga.

    Fördelar med att ha gris:

    • Väldigt gott kött.
    • Kan göra underverk med kvickroten i odlingarna.
    • Väldigt sociala och lätta att få kontakt med.
    • Allätare.
    • Lätta att stängsla in om de är vana vid eltråd.

    Alternativ.nu | Om handboken | Support