Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Ankor

  101_0280.jpg

  Vill du ha ett husdjur som klarar det svenska klimatet, ger ägg och kött, är lättskött, inte förstör trädgården, och klarar sig med ett enkelt, oisolerat hus så är ankor det perfekta valet. Har du besvär med sniglar så hjälper ankorna gärna till att reducera beståndet. Framför allt är ankor väldigt charmiga djur. Dock trivs de bäst om du har ett naturligt vattendrag på gården.

  Det finns ankraser som passar alla. I den lilla trädgården kan man ha mignon- eller smaragdankor som väger under ett kg. Vill man ha stora ankor så finns exempelvis pekingankor eller rouenankor som väger ca 3,5 kg. Läs om olika ankraser

  De bästa äggläggande raserna kan lägga närmare 300 ägg om året men det kräver naturligtvis en intensiv skötsel. Köttankor är mycket effektiva när det gäller att omvandla foder till gott kött. 2,6 kg köpt foder blir till ca 1 kg kött men går ankorna fritt så hittar de massor av mat i trädgården. Har du en damm som är full av andmat så rensar ankorna snabbt upp den.

  Ägg, ruvning och kläckning

  bla

   

  Hus och hägn

  Ett ankhus bör vara lättstädat då ankor smutsar ner rätt snabbt. Det är dock lätt att rensa hos dem eftersom avföringen hamnar ovanpå ströet, och därför lätt lyfts bort.

  Om man har ett mindre ankhus kan man till exempel bygga det så att man kan öppna hela sidan för att kunna städa.

  Hur man kan ordna ett ankbad

  Ett ankbad kan ordnas på ett flertal olika sätt och till olika kostnader. Har man möjlighet att gräva en damm i rejäl storlek, som dessutom innehåller öar, ger man sina ankor en stor möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. 

  Det går att ordna ett ankbad i ett badkar. En fördel med badkar är att det är billigt i inköp och lätt att hålla rent. Det behövs en ramp för att ankorna lätt ska kunna ta sig till och från vattnet.

  Det går även att använda större murarbaljor, barnpooler och liknande anordningar. 

  Foder

  Bla

   

  Slakt

  Bla

  Tillagning

  Bla

   

  Att ta tillvara dunet

  bla

   

   

   

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support