Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hus

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Om du räknar med att ha grisarna utegående och bli fullvuxna eller använda skyddet till en sugga med kultingar så snåla inte med utrymmet. Det finns dessutom regler på minimiyta och minsta sida som Jordbruksverket ger ut varför du alltid måste tillse att dessa mått aldrig underskrides.

  Gör du utrymme med sidorna på 2.8m x 2,5m så uppfyller du minimi måtten 7m2 även för en galt och digivande sugga. Gör du den i stället för stor kan det bli för kallt på vintern. Naturligtvis så skall hyddan stå på ett torrt ställe och ströjas med t.ex. halm som värmer och skyddar från markfukten. Ingången till hyddan skall vara tillräckligt stor så att två suggor kan komma ut samtidigt, tänk på höjden beroende på ras. Använder du plåttak tänk på att den kan bli mycket varm på sommaren och även avge kondensdroppar vid stora temperatursvängningar. För att undvika detta kan man använda en underskiva av t.ex. masonit som avleder kondens och förhindrar värmestrålningen in i hyddan. Höjden i hyddan finns det inga regler på men skall du själv komma in utan att krypa på alla fyra så bör höjden vara åtminstonen 1.5m och taket lutande från ingången så inte det rinner regnvatten vid ingången.

  En annan viktig sak att ta med i beräkningen är att grisar älskar att böka och är mycket starka varför du måste dimensionera hållfastheten efter detta, även vinden kan stjälpa en för lätt hydda. Vänd gärna ingången mot söder eller mot den riktning det oftast inte blåser från så kommer de att älska att vara inne i hyddan.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support