Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Sjukdomar hos kanin

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Kaniner som är pigga och ivrigt kommer fram till dig vid utfodringen är oftast friska. Matfriska djur som minskar i vikt är dock en varningssignal. Djur som krupit in i ett hörn med matta ögon utan matlust är troligen sjuka på något sätt.

     

    Kaningulsot är en mycket smittsam sjukdom som nästan undantagslöst medför att alla smittade kaniner i besättningen hastigt dör inom några dagar. Kaninerna blir hängiga och kan under sina sista timmar få smärtsamma kramper innan de dör. Försök därför att avliva dem innan de får akut ont. I områden där kaningulsot finns, i princip överallt där det finns vildkaniner, bör duvaccinera dina vuxna djur för att ge dem ett säkert skydd. Vaccinerade kaniner sprider inte smitta utan fungerar som en barriär mot smittospridning. Kostnaden för vaccineringen varierar så det kan löna sig att ringa runt och jämföra. Billigast per kanin blir det om Du låter vaccinera många kaniner på en gång. Vaccineringen blir effektiv efter 14 dagar och kan räcka i upp till ett år.

     

    Myxomatos är en smittsam virussjukdom som sprids med myggor och kontakt mellan kaniner. Majoriteten kaniner dör under svåra plågor av bölder, blåsor, svullnader och blindhet om de inte avlivas innan. Vissa kaniner har en viss immunitet och får ingasymptom. Observera därför sjukdomens tidiga utveckling noga så att kaninen slipper lida innan du beslutar att avliva den.

    De första symptomen är rödkantade ögon som inte är helt runda eftersom kaninen börjar kisa. Nästa symtom är svullna ögonlock och var i ögonvrån. Sedan blir ögonen variga och igensvullna och ofta uppstår flytning ur näsan. Kaninen måste avlivas för att besparas ytterligare lidande.

    Symptomen på myxomatos är egentligen en följd av att virussjukdomen sätter ner immunförsvaret varför kaninen blir mottaglig för diverse bakterieinfektioner. Numera går det att vaccinera även mot myxomatos. Myxomatos finns hos vildkaniner i stora delar av Sverige. Det är därför ständigt en risk för smitta i trakter där vildkaniner finns och har varit sjuka. Eftersom mygg, som i vinden kan förflytta sig långt, sprider sjukdomen kan tamkaniner smittas trots att det inte finns vildkaniner i närheten.

      

    Coccidios är en sjukdom som angriper tarmarna eller levern hos kaniner. Kaninerna tappar aptiten, magrar och får ofta diarré. Kaninerna kan behandlas med sulfa under sju dygn efter kontakt med veterinär. Coccidios kan finnas latent hos de flesta kaninbesättningar, men symtom visar sig inte förrän kaninen av någon anledning får nedsatt motståndskraft. God hygien motverkar sjukdomsutbrott.

     

    Trumsjuka är att innehållet i tarmarna börjar jäsa och magen sväller upp som en ballong. Djuren sitter stilla på grund av plågor. Gaserna kommer inte ut genom analöppningen på grund av en slags förstoppning. Djuren dör inom någon till några timmar under svåra plågor.

    Vanligaste orsaken till trumsjuka är snabbt byte av foder så att magens bakterieflora inte har hunnit anpassa sig. Djuren har ätit ovan mat i större mängd såsom späd klöver, kortslaget gräsmattegräs, vått, färskt foder, frusna grönsaker eller grönfoder som börjat jäsa. Något säkert botemedel mot trumsjuka finns inte. Djuren bör avlivas för att slippa plågorna.

     

    Kaniner kan drabbas av ytterligare en lång rad av sjukdomar och parasiter. Vid tveksamhet, ta kontakt med veterinär.


    Alternativ.nu | Om handboken | Support