Rökning
InnehållsförteckningKallrökningKallrökning är en metod som i hög grad bevarar köttet och det är således ett utmärkt sätt för den som till exempel vill lufttorka. Kallrökning är en långsam process som kan pågå i allt emellan 2 timmar och 3-4 dygn beroende på vad som skall rökas.
Till kallrökning används lövträdved eller ved från Enbuske. Gran och andra barrträd är olämpligt på grund av det höga tjärinnehållet. Oftast används ved från Al eller något fruktträd, till exempel Körsbär eller Äpple.
Kallrökning tillagar inte köttet i den bemärkelsen att den koagulerar protein, istället är det den långsamt inträngande röken som konserverar köttet. Kallrökt och lufttorkat kött kan under bra omständigheter hålla i flera år. VarmrökningBla BasturökningBla Ved/spånBla Saltningbla Förvaring av det röktaBla Särskilda recept och tillvägagångsättKallrökt hel stor skinkaslskdjfhlsk BöcklingLksdjf lskdjf |
|