Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Behöver det bli dyrt?

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Det skrivs ofta att tygblöjor har en hög startinvesteringskostnad jämfört med pappersblöjor, behöver det vara så?

     

    Ofta rekommenderas allt-i-ett blöjor till föräldrar som är intresserade av tygblöjor, dessa kostar runt 200 kr st och argumentet är att "det är enkelt och precis som vanliga blöjor". Dessa blöjor är förutom att vara löjligt dyra onödigt avancerade, svårttorkade och slits fortare än nödvändigt. Nästa steg är formsydda blöjor, dessa är återigen onödigt avancerade och eftersom alla barn är olika har vi haft svårt att få dem att passa. Då återstår vikblöjor!

     

    Elin har gjort en fantastisk sida för vikningar i en egen flik här under så det behövs nog inga extra bilder eller förklaring till hur man viker en blöja. Problemet är återigen att tygblöjstillverkarna vet att ta betalt och en rutvävd vikblöja kostar runt 30 kr. Låter kanske inte så farligt, men om jag säger att man behöver 30-40 st för att få ett bekvämt blöjliv backar de flesta. Vi tyckte dessutom att de rutvävda var för stora och att vika på ett annat sätt tog extra tid och energi som behövdes för annat. Lösningen blev kökshanddukar.

     

    IKEA och säkert många andra butiker säljer billiga och tunna bomullshanddukar som är perfekta som blöjor för små barn. Att de är rektangulära istället för kvadratiska gör att man kan vika dem från långsidan de första tre månaderna och sedan när man tycker att de börjar bli för små viker man dem från kortsidan. När barnen blivit lite större och kissar mer kan man lägga in en 30x30 tvättlapp som viks på tre som läggs in i blöjan för extra uppsugningsförmåga.

     

    Ett bra eko-startpaket för tygblöjor är tre PU-blöjbyxor för ca 120 kr, 30-40 kökshanddukar för ca 5 kr st och ev 30 tvättlappar för ca 3 kr st. Totalt blir det drygt600 kr för blöjor för hela det första året. När året är slut kan man sälja blöjbyxorna för drygt halva priset utan problem, om man planerar fler barn har man halverat kostnaden eftersom handdukarna och blöjbyxorna efter ett år fortfarande är i nyskick! Blöjbyxorna ska inte tvättas efter varje användning, men det är bra att ha tre så att man kan lägga en eller två på tork efter att den blivit våt av kiss eller i tvätten om den blivit smutsig av bajs.

     

     

    Till äldre barn är de rutvävda blöjorna bra, här hade IKEA tidigare rutvävda babyfiltar för 17 kr, men de verkar ha utgått så man är tyvärr hänvisad till de dyrare alternativen. Förhoppningsvis har barnet lärt sig gå på pottan hälften av gångerna och till en kostnad på 600 kr får man 20 stora vikblöjor, större barn behöver dessutom större blöjbyxor, men vid det här laget är man så såld på tygblöjorna att kostnaden inte spelar så stor roll längre!


    Alternativ.nu | Om handboken | Support