Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Om handboken

  Äntligen är den igång! Efter mycket förberedelser öppnar nu Alternativs handbok i självhushållning!

  Ännu finns inte många texter, men vi har en grundstruktur för att bygga något riktigt stort och bra: ett uppslagsverk för alla som vill leva och försörja sig på landsbygden. Boken är gratis att läsa, söka i, skriva ut eller spara som pdf. Det bästa av allt är att den hela tiden ska utvecklas och uppdateras.

  Syfte

  Det som hindrar många stadsbor att våga ta steget ut på landet är att man har inte de kunskaper som behövs för att kunna försörja sig själv och familj på landsbygden. Mycket av denna kunskap dristas redan idag på diskussionsforumet på Alternativ.nu, men pga av tillflödet av hundratals inlägg/dag och den mindre överskådliga struktur ett diskussionsforum bygger på, drunknar mycket värdefull information. Syftet med handboken är att samla den nödvändiga kunskapen på ett organiserat och överblickbart sätt. Texterna i handboken är hierarkiskt indelade i kategorier och underkategorier, se menyn till höger. 

  Wiki

  Handboken är en ”wiki”, vilket innebär att den kommer att skapas och formas av oss som använder den. Folk från hela landet, kunniga inom olika områden, kan lägga till sidor, skriva nya texter och ändra i befintliga. Man behöver inte vara specialist eller skrivproffs för att bidra med den kunskap man har. Man behöver inte heller åstadkomma något färdigt eller perfekt; andra tar vid där man själv slutar, lägger till och rättar det som blev fel.

  Vill du hjälpa till men vet inte riktigt var du ska börja? Här är en lista med sidor som saknas eller behöver ses över. När man skrivit i en wiki räknas texten och de bilder man lagt upp som wikins egendom.

  Man kan inte säga att andra inte får ändra i det man skrivit och man kan har inte rätt att börja massradera sina texter om man tröttnar på projektet.

  I Handboken versionshanteras alla texter och sidor. Det innebär att det är enkelt att återställa raderade texter. Man kan också enkelt se vem som skrivit in, raderat eller ändrat något.

  Medarbetare

  Bakom handboken ligger Tidningen Åter, som driver www.alternativ.nu. Medarbetare är alla som skriver. Programvaran som används är Mindtouch Core, numera nedlagd. 

  Användningen av riktiga namn

  I forumet kan man använda "nick", dvs låtsasnamn, men här i handboken använder vi oss av våra riktiga namn. Anledningar är dels att vi vill skilja på forum och handbok (diskussioner och fakta), dels att erfarenheter hos andra wikis har visat att kvaliteten på innehållet blir bättre om medlemmarna använder riktiga namn. Detta innebär dock inte att skribenterna har någon slags ansvar för sina texter, som påpekas i nästa punkt:

  Ansvar

  Varken Alternativ.nu eller skribenterna i handboken har något som helst ansvar för riktigheten i texterna och kan inte hållas ansvariga för ev skada etc som kan uppkomma genom av att någon följt en anvisning etc i en artikel. 

  Upphovsrätt/Copyright

  Vad gäller publicering av färdigt material i handboken gäller sedvanliga regler: man får inte klippa hur som helst på nätet och klistra in i handboken. Det finns regler för hur man får citera och hur källan ska anges. Har du själv rättigheterna till texten eller fått OK från skribenten är det förstås inga hinder. Om man lägger upp en färdig artikel får man acceptera att folk vidareutvecklar den. Tycker man det känns lite jobbigt, finns en funktion (mall) för att lägga in en direktlänk till originalversionen.

  När det gäller exempelvis recept från kokböcker så är det OK att testa recept från kokböcker och sedan kopiera listan med ingredienser, men text med anvisningar för hur man tillagar receptet måste du sedan formulera själv. Ta gärna även några bilder. 

  Åt andra hållet: vill du publicera material från handboken på andra ställen, gör så här:
  Skicka ett mail till Petter Bergström, samt de huvudsakliga författarna av texten och fråga om det är OK (vilket det med största sannolikhet är, vi vill ju sprida kunskapen...) Erbjud dig att skicka en länk till hemsidan eller ett tryckt ex av den färdiga publikationen som innehåller texten. Ange varifrån texten kommer och vilka som skrivit den.

  Personuppgiftshantering

  Info om GDPR och personuppgiftshantering finns HÄR


  Alternativ.nu | Om handboken | Support