Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Fettgarvning av skinn -- buckskin

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Ett sätt att bereda skinn av t.ex. rådjur är att tillverka så kallat buckskin, vilket innebär att man tillverkar ett mjukt och slitstarkt material som lämpar sig mycket väl för t.ex. klädesplagg. Tekniken har använts bland många olika folkslag, men är idag kanske mest känd för sin användning bland nordmarikas urbefolkning.

  Utrustning

  • En hink
  • Aska eller lut
  • En stock att skrapa huden på (ca 15-20 cm diameter är lagom)
  • En skrapa. En gammal bandkniv, lagom slö är idealisk)
  • En bjälke att vrida ur skinnet runt, även en pinne (ca 5 cm diameter och 70 cm lång)
  • En stolpe att arbeta över. Slå ned en stängselstolpe i marken och spetsa den som en gigantisk skruvmejsel. Inte för vass, och utan skarpa hörn.
  • gärna en bit 3-5 mm stålvajer
  • Ett skinn. Börja med ett rådjur, inte med en älgtjur.
  • Hjärnan från minst ett djur, eller ett alternativ (majonäs, äggulor, osv har använts). Tänk på risken för BSE-smitta!

  Procedur

  1. Rensa bort kött, fett osv från skinnet. Händerna räcker.
  2. Blötlägg i vatten och aska (eller lut). Du siktar på ett ganska högt pH (X-Y). Låt ligga tills pälsen lätt kommer av, troligtvis minst ett dygn. Kom ihåg att basiska lösningar är mycket farliga för ögonen, och inte nyttiga för huden heller. De äter också upp dina kläder (tyget försvagas och blir skört).
  3. Montera skrapstocken antingen genom att luta den mot en vägg eller mer horisontellt, men den övre änden fri och i midjehöjd.
  4. Ta upp huden och skölj ordentligt.
  5. Skrapa huden (medan den är blöt) tills du fått bort allt hår, epidermis och alla hinnor från undersidan. Håll huden fuktig medan du arbetar.
  6. Blanda hjärnan (eller ca 10-12 ägggulor för ett rådjursskinn) med lite varmt vatten. Det skall räcka att täcka huden med.
  7. Placera huden i vätskan med hjärnan.
  8. Då och då tar du upp den och vrider ut den. Detta gör du genom att breda ut den över bjälken så att den formar ett "rör" (m.a.o. överlappar du änderna vid bjälken). Rulla sedan ihop den till en ring (börja i ena änden och rulla prydligt). Sätt in den lösa pinnen och vrid ut, åt båda hållen, flytta också skinnrullen så att alla delar blir lika urvridna. Om du inte satt bjälken för högt så rinner inte hjärnlösningen ned i armhålorna, utan bara med till armbågarna...
  9. När luftbubblor kommer igenom överallt är huden klar att mjukgöras. Detta gör du genom att dra och sträcka den, och arbeta över stolpen. Detta måste du göra tills den är helt torr, annars blir den stel och "papprig" . Om du har en vajer monerar du den vertikalt, t.ex. längs ett träd, och drar sedan skinnet över denna för att ytterligare göra ytan jämn och mjuk. Du kommer nästan helt säkert att få kanter som måste skäras bort, det är helt normalt och inget misslyckande.
  10. När skinnet är torrt är det möjligt att använda som det är. Bäst är dock att röka det, då håller det sig mjukt även om det blir blött.

   Rökning av skinnet

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support