Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Huggkubbe

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

   

  Huggkubben bör göras av ett hårt trädslag, gärna kvistigt ock styggt. ock så måste den stå stadigt. enklaste sättet att få en kubbe stabil är att såga ut tre ben i på den.

  Det räcker om de är 5 cm höga, rita ut vad du tror blir laomt stora ben (de får inte bli för smala) ock såga med mototsåg eller hugg med en vass yxa uppifrån.

  Om du sågar så räcker det att såga remsor ned till önskad höjd på benen ock sedan hugga bort dem med yxa. Har man en vavare kan man också med fördel borra bort så mycket material som möjligt ock sedan hugga bort det som är kvar..

  Ska kubben stå på ett golv kan man få finjustera benen lite men ska den stå ute behövs i regel inte det.

  man kan också gräva ned en huggkubbe, då står de jättebra!

  Vid vedklyvning ska man ställa vedklampen så långt bort från en själv på kubben innan man hugger. Missar man fastnar yxan troligen i kubben istället för i benet.

  Har man ett gammalt däck kan man lägga den på kubben ock sedan lägga vedklampen i så rämlar inte vedbitarna ned när man klyver ock slösar i onödam med din tid.

  Ska kubben användas för slöjdarbeten får man absolut inte sätta upp foten där om man står ock pratar med någon. då får man garanterat grus på kubben som genast förstör eggen på yxan, sitt inte heller på den.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support