- 900 g svinlever (lagd i mjölk kvällen innan)
- ½ kg späck
- 10 ansjovisfiléer
- 1 gul lök (hackad och stekt utan färg)
- 25 g smör
- 30 g vetemjöl
- 3,75 dl mjölk
- 3 ägg
- salt och malen vitpeppar
Smält smöret utan att det tar färg. Tillsätt mjöl och låt det sakta fräsa ett par minuter. Häll i mjölken och låt bechamelen koka i ca 5 minuter. Låt svalna något och rör i äggen, ett i taget. Mal späck, lever, ansjovis och lök en gång. Blanda försiktigt ner i bechamelen i omgångar och tillsätt kryddor. Häll i formar och täck med folie med lufthål. Baka av i vattenbad i 200 grader i ca 1 timme eller tills pastejerna har en innertemperatur på 68 grader.
Leverpastej (glutenfri)
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 225 g smör, rumstempererat
- 2 msk konjak eller portvin, eller annan smakrik sprit (valfritt)
- 1 msk tomatpuré
- 500 g kycklinglever
- Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i ett par matskedar smör på medelhög värme. Lyft ur stekpannan.
- Öka värmen och hetta upp ett par matskedar smör i samma stekpanna. Bryn levern så den får fin stekyta runt om. Tillsätt spriten. Salta och peppra.
- Sänk värmen och låt stekskyn koka ner. Levern ska bli genomstekt. Låt svalna några minuter.
- Lägg i en matberedare eller blender och mixa till en slät smet tillsammans med resten av smöret och tomatpurén. Bred ut i en liten form, cirka 18 x 20 cm.
- Låt patén svalna helt i kylen.