SpenatInnehållsförteckning
Spinacia oleracea AllmäntSammanställt av Wilhelm Raattamaa 0301-23 125 Spenaten härstammar troligen från Persien; det var åtminstone där den först odlades. Enligt gamla historieböcker började araberna på 800- talet odla spenat i Spanien. Under benämningen "spanachia" fördes sedan växten vidare till Mellaneuropa. Det är en köldtålig växt, som utvecklas bäst under vår och höst. På högsommaren går den lätt i frö, särskilt om den inte får tillräckligt med vatten, bladen är rika på järn, fosfor och vitaminer men också på oxalsyra. Det finns flera växter som används på samma sätt som spenat, till exempel nyzeeländsk spenat och mangold. Ursprungligen är spenat en långdagsväxt, vilket innebär att om spenatplantan får mer än 12 timmar ljus om dagen, så växer blommorna till på bekostnad av bladen. Utsätts växten däremot bara under en kortare dag för solljuset, bildar den många blad och kan skördas ett flertal gånger. NäringsvärdeNäringsvärde för 100 gram ätlig produkt enligt Livsmedelsverkets livsmedelstabell 1993:
|
|