Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Spenat

    Innehållsförteckning
    1. 1. Allmänt
    2. 2. Näringsvärde

    Version från och med 18:18, 26 Apr 2021

    till den här versionen.

    Återgå till Versionsarkiv.

    Visa nuvarande version

    Spinacia oleracea

    Allmänt

    Sammanställt av Wilhelm Raattamaa 0301-23 125

    Spenaten härstammar troligen från Persien; det var åtminstone där den först odlades. Enligt gamla historieböcker började araberna på 800- talet odla spenat i Spanien. Under benämningen "spanachia" fördes sedan växten vidare till Mellaneuropa.

    Det är en köldtålig växt, som utvecklas bäst under vår och höst. På högsommaren går den lätt i frö, särskilt om den inte får tillräckligt med vatten, bladen är rika på järn, fosfor och vitaminer men också på oxalsyra. Det finns flera växter som används på samma sätt som spenat, till exempel nyzeeländsk spenat och mangold.

    Ursprungligen är spenat en långdagsväxt, vilket innebär att om spenatplantan får mer än 12 timmar ljus om dagen, så växer blommorna till på bekostnad av bladen. Utsätts växten däremot bara under en kortare dag för solljuset, bildar den många blad och kan skördas ett flertal gånger.

    Näringsvärde

    Näringsvärde för 100 gram ätlig produkt enligt Livsmedelsverkets livsmedelstabell 1993:

    Energi

    61 kJ eller 15 kcal

    Vatten

    94

    g

    Aska

    1,6

    g

    Protein

    1,9

    g

    Fett, totalt

    0,5

    g

    fett, fleromättat

    0,3

    g

    Kolhydrater (ej fibrer)

    0,6

    g

    Kostfibrer

    1,3

    g

    B-karoten

    3750

    µg

    Retinolekv.

    620

    µg

    A-tokoferol

    2,9

    mg

    Tiamin

    0,1

    mg

    Riboflavin

    0,28

    mg

    Niacin

    0,9

    mg

    Niacinekv.

    1,4

    mg

    Vitamin B6

    0,2

    mg

    Folacin

    194

    µg

    Askorbinsyra

    46,0

     

    Alternativ.nu | Om handboken | Support