Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Gör din egen salva

  Det är mycket enkelt att själv göra sitt årsbehov av salva för händer och övriga kroppen. Den färdiga salvan kan förvaras i olika små glasburkar med vid öppning eller i runda plåtburkar. En burk framme och resten i kylskåpet. 

   

  Ingredienser

  Du behöver bivax, som du skaffar från någon lokal biodlare och någon sorts olja t. ex. oliv-, solros- eller mandelolja. 
   

  Tillverkning

  Sätt på en gryta med vatten. I vattnet ställer du en rostfri skål eller liknande och har då ett sk vattenbad. 
  En del bivax och tre till fyra delar olja placeras i skålen och värms tills vaxet har smält och blandat sig med oljan. Andelen vax avgör hur hård salvan blir. Tag skålen ur grytan och låt det svalna, rör lite då och då under avsvalningen. Precis innan salvan stelnat häller man över den i burkar. 
  Blir salvan för lös värmer du upp den igen och tillför mer bivax. Blir den för tjock får du gissa själv vad du ska göra.  
   

  Örter

  Den här salvan kan också göras doftande och mer läkande med hjälp av olika örter. Samla in rosenblad, jasminblommor, lavendel, ringblommor, kamomill, johannesört eller vad du vill. Du kan använda färska eller torkade örter. 
  Innan du blandar oljan med bivaxet i vattenbadet värmer du upp den till 75 grader. Under tiden lägger du i så mycket örter som får plats i kärlet. Ta oljan från värmen och låt det hela stå och dra så länge som det tar att göra en stor kopp kaffe och dricka upp den med, gärna med en god kaka till. Sila därefter ifrån örterna och gör som ovan. 
   

  Utveckling

  Du kan ersätta en del av bivaxet med honung eller grankåda också. Har du egna granar kan du välja ut en av dem och hacka upp en spricka, så får du fram kåda. Om du inte är granägare kan du gå en sväng i skogen och samla in "självutrunnen" kåda från något träd. Välj så färsk och ren kåda du kan hitta. Du behöver inte mycket. Är kådan skräpig så knyt in den i en bit gasbinda och låt den smälta ihop med övriga ingredienser (men fiska upp gasbindan med skräpet innan salvan stelnar).
  Din salva kan också förfinas genom tillsats av lanolin (ullfett). Ett förslag på proportioner är: grankåda 30%, lanolin 25%, bivax 25% och olja 20%. Pröva dig fram och gör dina egna blandningar. 
   
  När du blivit tänd på det här kan du gå vidare med att tillverka mer avancerade former av salvor, krämer och schampo. Det finns ett rikhaltigt utbud av litteratur, kurser och företag som säljer råvaror. 
   

  Recept och förslag på ingredienser 

  Dfg


  Alternativ.nu | Om handboken | Support